Magazin Poznati

Ona je najstarija glumica na svetu: Branka Veselinović slavi 104. rođendan

branka-veselinovic
foto: Vladimir Sporčić

Nakon što je holivudska glumica Marša Hant (2017-2022) preminula 7. septembra ove godine, naša Branka Veselinović je najstarija glumica na svetu.

– Ja sam 1918. godište, potpuno bez naočara, bez slušnog aparata, pišem, slikam, ja sam završila srednju slikarsku školu. Imam uslove za slikanje, imam baštu. Najveći uspeh mi je da mogu da zabavljam narod – rekla je glumica uoči rođendana za N1.

Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu,i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

– Ne jednom mi se desilo da mi pred zgradom teatra priđe žena, ljubazno se pozdravi i kaže: ‘Gospođo, što vi ličite na pokojnu Branku Veselinović – ispričala je svojevremeno glumica.

„Njen urođeni komičarski dar, smisao da otkrije neobičnost i slojevitost karaktera, maštovitost u pronalaženju ekscentričnih detalja – pomogli su joj da ostvari galeriju reljefnih i atraktivnih uloga u komedijama Sterije, Nušića, Plauta, DŽonsona, Gogolja, Čehova, Majakovskog i dr.“, stoji u Enciklopediji Srpskog narodnog pozorišta, prvog u kome je bila na praksi i igrala, doduše pod tadašnjim nazivom Narodno pozorište Dunavske banovine, od 1938. do 1940. godine.

Nije se samo pozorište u kome je prvi put zaigrala zvalo drugačije. S obzirom na datum njenog rođenja, država u kojoj se rodila bila je potpuno druga iako njen rodni grad i dan-danas stoji na istom, ovom prostoru. Dakle, 16. septembra te 1918. Stari Bečej bio je još uvek Austrougarska.

Posle završene Trgovačke akademije u Novom Sadu i Glumačke škole u Beogradu, te angažmana u SNP, prelazi u Umetničko pozorište u Beogradu, koje će posle samo godinu dana njenog bivanja tamo okupator zatvoriti. Posle Drugog svetskog rata postaje najpre članica Narodnog, a potom i Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome ostaje do kraja teatarske karijere, narednih 30 godina.

Igrala je i u prvoj predstavi Cankarevom „Kralju Betajnove“ u Stupičinoj režiji, i pokazala jednako raskošan dramski talenat koji je realizovala i u delima Lope de Vege, Pirandela, Judžina O’Nila, Direnmata, Brehta, Biena, Bihnera, Dostojevskog, M. Predića, Babelja i dr.

U SAD u Univerzitetskom teatru „Lawrence“ u Kanzasu na engleskom jeziku je tumačila naslovnu ulogu u Brehtovom delu Majka Hrabrost. Branka Veselinović je poliglota i pored engleskog govori i ruski, nemački, francuski i mađarski jezik.

Sa glumcem i prevodiocem Mlađom Veselinovićem bila je u braku 64 godine, sve do njegove smrti 2012. Sa njim je osnovala i Fond za pomoć deci sa invaliditetom, a humanitarni rad i dan-danas ono je po čemu je u javnosti prepoznaju.

Od 1980. četiri godine je bila ambasadorka UNICEF-a. Osnovala je i glumačku nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ a sama je, između ostalih, dobitnica jedne od najvažnijih – Sterijine za ulogu Gine u „Ožalošćenoj porodici“.

Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u Beogradu.

Izvor: Danas

Branka Veselinović – optimizam je njen lek

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

410 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap