Film Magazin

Najsmešnije replike iz domaćih filmova

Domaća kinematografija u jednom sasvim sigurno prednjači pred holivudskom – popularnost replika. Izdvojili smo za vas one koje ćete sigurno prepoznati, ali vas i podsećamo na neke, skoro, zaboravljene.

Vozi Miško!

Rečenica zbog koje se diže kosa na glavi verovatno svim vozačima javnog prevoza, je replika iz filma „Ko to tamo peva“. Ovo vanserijsko filmsko ostvarenje ostalo je „živo“ i danas, a sve zahvaljujući čuvenim replikama. Pored napomenute tu su i „Zvaću deco! Decooo!“  „I tata bi sine“ , ili „Ništa ne brinite, puška je zakočena“ .

Manje vina, manje vina

Mali Tadija iz filma „Varljivo leto ’68“ ostaće upamćen po ovoj rečenici, ali i čuvenom dijalogu “ A što sad peremo zube? (Dolaze nam gosti) A šta ćemo da im radimo?“ Znamo svi da se Perica nesrećno zaljubio u Jagodinku Simonović, pa je njihov odnos ostao zapamćen i po originalnim izjavama. „Mesi, mesi! Neće ništa da ti škodi“, „A gde nađe kumicu“ i mnoge druge postale su vanvremenske.

Ala je opravio, svaka mu čast!

„Šta to radiš kume“, „Laki je malo nervozan“ „Ne može brže, jurimo 30“, „Ostali samo dugmići“ ali i „Nemojte ljudi, ko Boga vas molim“ su najčešće koriščene filmske rečenice u svakodnevnom govoru, ali i radijskim emisijama.  „Maratonci trče počasni krug“ je film zbog kog postoje pasionirani ljubitelji domaće kinematografije. Ipak, replike maratonaca su ono po čemu će ovaj film ostati blizak svim generacijama.

 Piši profakturu:  Lepa brena za četiri osobe

Šojić i Pantić su urnebesan dvojac koji je i danas inspiracija mnogima. Pored njih, nezaboravna je ostala i Rahela Ferari. „Celog života sam štedela. Ceo vek štedela. Štedela paru na paru, jela koske i kačamak, pušila najgoru krdžu i šta sam uštedela? Ništa!“ Ova replika, obojena crnim humorom, masovno je prepričavana širom bivše Jugoslavije.

Neću da ti kažem ćelavi!

Svi se sećamo simpatične devojčice iz filma „Mrtav ladan“ koja je na pitanje kako se zove odgovarila čuvenom rečenicom, danas omiljenom mnogim devojkama i upotrebljivom u najrazličitijim situacijama.

Gde te svrbi, da te ja počešem?

Film „Munje“ obiluje duhovitim i žargonskim replikama. Pored čuvene iz naslova, tu su i „Š’o ti je dobra maj’čica“, „Mare, care, sad je startuj“ , „Ko te prati kući“, „Pogledaj mene! Nova jaša, nova maja…“ , „Dolče Gabana? Pa i njega ćemo da hapsimo“.

Brate, ja nemam prihode, al’ nemam ni rashode!

Teško je izdvojiti najpoznatiju rečenicu iz filma „Kad porastem biću kengur“. Prateći život dokonih beogradskih “ortaka“, ovaj film spada u obavezno štivo savremenog srpskog filma. „Idi po pivo, možda ti se nešto i desi“ „‘De si nekretnino?“, „Jebavi vas kvima uveđaji“ su samo neke od pregršt rečenica iz ovog filma, a koje možete čuti u prolazu.

POVEZANO: Greške iz domaćih filmova koje niste primetili

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

31 Shares
Share via
Copy link