Lifestyle Top 10

Top 10 najskupljih kafa na svetu

Kafa je veoma popularna među ljudima različih godina, zanimanja i materijalnih statusa. Većina nas može da priušti sebi da dnevno popije makar jednu šoljicu svog omiljenog napitka. Međutim, postoje i one koje samo retki mogu da piju svakodnevno. Predstavljamo vam 10 najskupljih kafa na svetu.

Yauco Selecto AA – 50 dolara

Ova kafa se proizvodi u Portoriku i kilogram košta oko 50 dolara. Njen blag ukus je ono što privlači zaljubljenike u kafu. Postala je toliko popularna da se sada može kupiti u celom svetu.

Yauco-Selecto-AA-kafa

Starbucks Rwanda Blue Bourbon – 50 dolara

Ova kafa se pravi od zrna koja se mogu naći samo u Ruandi. U Starbucksu se prodaje od  2004. godine. Danas je uzgajaju mnogi farmeri kao jedan od svojih glavnih useva. Kilogram ovih zrna takođe košta oko 50 dolara.

Starbucks-Rwanda-Blue-Bourbon-kafa

Hawaiian Kona – 70 dolara

Hawaiian Kona se uzgaja na nagibima vulkana Mauna Loa i Hualalai, na severu i jugu ostrva Kona na Havajima. Poznata je po svom umirujućem dejstvu. Kilogram košta oko 70 dolara.

Hawaiian-Kona-kafa

Los Planes – 80 dolara

Los Planes se proizvodi u El Salvadoru. Kilogram košta oko 80 dolara. Ovo jeste skupo, ali oni koji su je probali kažu da vredi.

Los-Planes-kafa

Blue Mountain – 98 dolara

Blue Mountain potiče sa Jamajke. Poznata je po blagom ukusu i nedostatku gorčine. Više od 80 odsto ove kafe se izvozi u Japan. Da biste kupili kilogram, treba da izdvojite 98 dolara.

Blue-Mountain-kafa

Fazenda Santa Ines – 100 dolara

Fazenda Santa Ines se uzgaja u domovini dobre kafe, Brazilu. U proizvodnji se ne koristi tehnologija, sve se radi ručno. Oni koji su je probali kažu da ima ukus slatkih bobica i karamele. Ako želite da uživate u ovoj kafi, treba da potrošite oko 100 dolara za kilogram.

Fazenda-Santa-Ines-kafa

El Injerto – 100 dolara

Proizvodi se u Gvatemali, najčešće u regionu Koban. Ova kafa je dobila mnoge nagrade zbog svog jedinstvenog ukusa. Trenutno kilogram košta oko 100 dolara.

El-Injerto-kafa

St. Helena – 160 dolara

Uzgaja se na ostrvu Sveta Jelena koje je udaljeno oko 1.200 kilometara od obale Afrike. Popularnost je stekla zahvaljujući Napoleonu Bonaparti koji je navodno i sam sadio ovu kafu dok je boravio na ostrvu. Kilogram košta oko 160 dolara.

St-Helena-kafa

Hacienda La Esmeralda – 210 dolara

Ova kafa potiče iz Paname. Najčešće se sadi u blizini guave, kako bi bila u njenom hladu. Prolazi kroz poseban proces proizvodnje, što doprinosi bogatstvu ukusa. Ako nekada poželite da je probate, budite spremni da platite 210 dolara za kilogram.

Hacienda-La-Esmeralda-kafa

Kopi Luwak – 1.500 dolara

Zrna ove kafe prolaze kroz specifičan proces proizvodnje. Prvo ih jede životinja civet, pa se nakon toga suše i prže. Pošto je veoma retka, kilogram košta između 300 i 1.500 dolara.

Kopi-Luwak-kafa

 

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

85 Shares
Share via
Copy link