Recepti Top 10

Kopi Luvak – najskuplja kafa na svetu

Nema ništa bolje od mirisa sveže skuvane kafe za razbuđivanje. Neko voli nes, neko domaću, neko espreso, a neko kapućino. Oni malo bogatiji obožavaju i Kopi Luwak, najskuplju kafu na svetu. Po čemu se to ona  izdvaja i kako uopšte nastaje?

Možda ćete pomisliti da je proces pravljenja ove kafe isti kao i kod svake druge, međutim zaista nije. Za početak, zrna ne beru ljudi, nego ih jede civet, divlja životinja koja izgledom podseća na mačku. Civet noću prvo pronalazi arabusta drvo, a onda sa njega jede zrna. U stomaku ove životinje uklanjaju se sastojci zbog kojih je kafa ponekad gorkog ili neprijatnog ukusa. Nakon što izađu iz njenog organizma, zrna se detaljno i dobro očiste, a posle toga se ostavljaju na suncu kako bi se osušila. Proces se završava njihovim prženjem.

najskuplja-kafa-na-svetu

Godišnje se proizvede nešto manje od 500 kilograma ove kafe u celom svetu, a jedan kilogram Kopi Luwaka košta između 300 i 1.500 dolara. Ukoliko i vi želite da probate ovu kafu, ne morate da idete dalje od Novog Sada, pošto je ona u ponudi kafića Kafeterija, smeštenog u centru Novog Sada.

Ne brinite se, ne košta kao u inostranstvu, ali ni kao običan kapućino ovde.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter