Magazin Putovanja

U najnaseljenijem selu ljudi žive jedni na drugima, ostrvo pored ‘napada demon’ i zvrji prazno

najnaseljenije ostrvo
Foto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Migingo u Viktorijinom jezeru smatra se jednim od najnaseljenijih ostrva na svetu. Na otprilike 2.000 kvadratnih metara živi oko hiljadu stanovnika.

Fotografije ostrva Migingo iz vazduha pravi su hit na internetu. Reč je o jednom od najnaseljenijih ostrva na svetu koji se prostire na tek 2.000 kvadratnih metara u afričkom Viktorijinom jezeru, a na kojem živi oko hiljadu stanovnika.

Ovo ostrvo je pokrenulo sukob između Kenije i Ugande, jer ga obe zemlje smatraju svojim vlasništvom iako geografski pripada teritoriji Kenije.

Pretpostavlja se da su dva kenijska ribara Dalmas Tembo i George Kibebe bili prvi stanovnici ovoga ostrva. Navodno su ga nastanili 1991. godine, iako je bio prekriven korovom, a po njemu su puzale mnogobrojne zmije.

Ugandski ribar Joseph Nsubuga svojevremeno je ispričao kako je on službeno započeo naseljavanje na ostrvo kad je stigao 2004. godine. Na Migingu tada niko nije živio, a Nsubuga je pronašao tek jednu napuštenu kuću.

S obzirom na to da u vodama oko Miginga ima mnogo riba, na njega su se s vremenom preselili i ribari iz drugih afričkih zemalja poput Tanzanije. Na službenom popisu iz 2009. stoji da ostrvo naseljava 131 osoba, iako su današnje brojke osmostruko više.

Kuće se doslovno nalaze jedna na drugoj, a osim jednostavnih kućica, na ostrvu se može naći četiri kafića, javna kuća i apoteka.

Najbolje od svega, tik do Miginga nalazi se veće ostrvo Usingo, koji je praktički nenaseljen. Stanovnici Miginga ne žele tamo da žive jer ga navodno posećuje demon, ali je i podložan čestim napadima pirata koji haraju ovim najvećim tropskim jezerom na svetu.

Izvor: Punkufer

Grad porodicama s decom plaća da se isele, ponestaje mesta, a cene su otišle u nebo

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link