Magazin Putovanja

Kratki vodič za Adu Bojanu: 13 km sitnog peska, slobode i mora

velika plaža
Foto; Privatna arhiva

Velika plaža i Ada Bojana nadomak Ulcinja su popularno letovalište za mnoge turiste iz Srbije. Sitan pesak i čisto more su veliki plus ovog dela Crne Gore ali i raznovrsnost zbog koje ovde mogu da uživaju i porodice sa malom decom i mladi željni ludog provoda.

Međutim, pre svega, priroda i more su glavni razlog za postetiti  Adu Bojanu, što mnogi koji tamo odlaze ne razumeju. Posebno je kritičan potez blizu samog ušća, srca čudesne lepote ovog dela Crne Gore gde je đubre redovan stanovik. Neodgovorno i bahato ponašanje turista koji posećuju Veliku plažu je sraman ali se ni Komunalne službe ne mogu pohvaliti adekvatnim odgovorom na ovaj problem.

I pored toga, ovo mesto je beskrajno lepo i kada ga jednom posetite uvek ćete se vraćati.

Velika plaža

Velika plaža je svakako jedna od najlepših u Crnoj Gori. Nalazi se pored Ulcinja i duga je čak 13 kilometara. Za sitan pesak ove plaže veruje se da pomaže u lečenju bolesti poput reumatizma, artritisa ili bolesti mišića. Idealna je za porodice sa malom decom zbog plitke vode, sitnog peska i lakog pristupa plaži. Na ovoh 13 kilometara svako može pronaći mesto po svom ukusu. Važno je znati da vam je automobil ovde neophodan. Parking ima svaki lokal, a ponuda je zaista šarenolika.

velika plaža
Foto: Privatna arhiva

Svaka od plaža ima ležaljke ili baldahine i sliuži hranu i piće. Na vama je da odaberete šta vam se dopada. Od mesta sa glasnom muzikom za djusku do mesta sa odmor uz lagane tonove. Imajte na umu da bez papuča ne može do vode, pesak se u toku dana toliko ugreje da doslovno prži.

Negde na 6. kilometru Velike plaže počinje zona rezervisana za Kajtsurfing, jedan od simbola ovog dela Crne Gore. Ovaj ekstremni sport postaje sve popularniji u poslednjih par godina.

Ukoliko ste avanturističkog duha Velika plaža je idealna za prve korake u ovom sportu. Instruktore i opremu možete pronaći na plaži ili rezervisati unapred. Pored Kajtsurfinga, popularan je i Windsurf ili stand up pedaling. Idealne aktivinosti za one koji ne žele da se baš po ceo dan izležavaju na plaži.

Ostrvo Ada Bojana

Legenda kaže da je 1858. godine na ušću reke Bojane u more potonuo brod “Merito”, vlasništvo Antuna Alegretija iz Trogira, kojim je upravljao kapetan Naporeli. Upravo je taj momenat bio presudan za nastanak Ade.  Brodske olupine su, onda, zajedno sa dva obližnja ostrva zadržavali rečne sedimente i stvorile prelijepo ostrvo Adu koje  se počelo nazirati 1882. godine

Nudističko naselje ovekovečeno u Lepoti poroka se nije mnogo promenilo od snimanja ovog filma a prošlo je 35 godina. Ostvo je poznato po Nudističkom naselju koje nudi smeštaj u bungalovima.

Veliki deo ostrva je čista, netaknuta divlja priroda koja je stanište šarolikog divljeg sveta.

Ako niste nudista smeštaj na ostrvu možete pronaći u nekoj od sojenica koje se nalaze na ostvu, na reci Bojani. Sojenice su načičkane jedna do druge sa obe strane reke sve do samog ušća.

Iznajmljivanje sojenica je sve popularnije i ima ih zaista mnogo i za svačiji džep. Luksuzne i sa mnogo prostorija ili one manje za parove definutivno su nešto što vredi doživeti. Odmor na Bojani su upravo buđenje skokom u reku i jutarnja kafica na terasi. Ovaj raj često mogu da pokvare zalutali ljubitelji turbofolka koji znaju da odvrnu muziku do daske pa su svi prinuđeni da slušaju buku i dreku. Imjate to na umu ukoliko planirate odmor na Bojani, da i sami ne nosite najnoviji najjači zvučnik na sojenicu, to jednostavno nije OK.

Kampovanje ili privatni smeštaj

Pored smeštaja na ostrvu, postoje bungalovi na samoj plaži ili apartmanski ili hotelski smeštaj u Štoju, kako se zove selo nadomak plaže. Za avanturiste predlažemo i kampovanje ali ako ste pak osoba koja voli udobnost hotelske sobe , imate veliki izbor smeštajnih kapaciteta ali ne očekujre 5 zvezdica, za takav tretman morate na neku drugu plažu. Postoje sajtovi za bukiranje  na kojima ćete lako pretražiti smeštaj koji odgovara vašem džepu i potrebama.

Gde uveče?

Na ušću Bojane u more su koncentrisani restorani a da biste sa ostrva prešli na obali ne morate uvek automobiom jer postoje jeftini taksi čamci. Ovi restorani su prava duša Ade Bojane. Hrana je preukusna i ako možda niste ljubitelj ribe i rakova ovde ćete znati da oližete i tanjir i prste. U sezoni koja počinje sredinom juna i traje do sredine avgusta često je u svim restoranima velika gužva i posle 20h uveče je gotovo nemoguće naći mesto, te savetujemo da uvek na večeru krenete ranije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KOD PEŚE (@kodpesa)

Bonus savet za sve koji prvi put idu put Ade Bojane: Komarci su ovde domaće životinje, naoružajte se kremama protiv ove dosade ali i strpljenjem i ponesite dobru kremu sa zunčanje.

Rajsko ostvo na 3 sata leta od Beograda na kojem ćete poželeti da ostanete zauvek

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link