Magazin Srbija

Nemanja je najmlađi grobar u Evropi, od teškog života pobegao je u pogrebno preduzeće

nemanja-cakic
Foto: Privatna arhiva

Mnogi se naježe pri samoj pomisli na groblje, sanduke i leševe, ali Nemanja Cekić (20) iz Leskovca još kao 12-godišnjak spremao je tela, odlazio na saobraćajne nesreće, opremao sanduke za pokojnike i tako zarađivao za život.

Nemanja je najmlađi pogrebnik u Srbiji, ali i u Evropi. Osim porodičnih problema od kojih je hteo da pobegne on je ujedno, kako kaže, ostvario svoj san.

– Počeo sam da radim sa 12 godina. Imao sam porodične probleme i odlučio sam da se odvojim na neki način da bih postao samostalan. Tako sam došao na ideju da počnem da radim u pogrebnom preduzeću. Voleo sam da vozim i voleo sam rad sa drvetom. Tako sam počeo da se bavim izradom sanduka i da obavljam poslove pogrebnika. To mi je bila životna želja – laže Nemanja.

Prvo preduzeće koje mu je ponudilo posao je požarevačko pogrebno preduzeće „Drnda“ u kojem je radio četiri godine. Vlasnik ove firme je bio upoznat sa situacijom u kojoj se Nemanja nalazio s obzirom da su se dugo poznavali, pa je nad Nemanjom uzeo i starateljstvo.

– I njemu je bilo neobično što sam hteo tako mlad hteo da radim sa njim – dodaje Nemanja.

Njegovi roditelji su se, kako kaže Nemanja, razveli 2012. godine. Otac je bio problematičan, a majka se preudala i napustila njega i starijeg brata. Teška situacija ga nije skrenula sa puta. Podstakla ga je da se osamostali, da radi i zarađuje.

– Ocu se ta ideja nije dopala, jer ja nisam bio u dorbim odnosima sa njim. Majka i otac su se razveli 2012. godine i ja sam tada ostao kod oca. On je bio veoma problematičan pa sam došao na ideju da odem za Leskovac i zaposlim se. Sa majkom takođe nisam bio u dobrim odnosima. Nije volela ni mene ni brata jer je ušla u drugi brak i u tom braku dobila sina – priča Nemanja.

Prvi radni dani su mu ipak bili čudni, ali se, kako kaže, navikao na sve vrlo brzo.

– Prvi put sam se susreo sa mnogim stvarima, ali nakon mesec – dva sam se već navikao. Na početku sam naučio da pokojnike kupam, oblačim i smestim u sanduk. Da tapaciram sanduk i pripremim opremu. Takođe i na koji način da pokupim telo iz stana, nakon saobraćajke i drugih nesrećnih slučajeva – priča Nemanja i dodaje da je ljudima koji su dolazili po usluge u preduzeće bilo čudno kada su ga tako mladog sretali.

Nemanja je, kako kaže, kroz ovaj posao naučio mnogo toga.

– Postao sam vrlo odgovoran, što ovaj posao i zahteva. Naučio sam da se nosim sa problemima, a i postao sam svoj čovek. Sada radim samostalno i izgradio sam sam svoj život – istakao je Nemanja.

Izvor: Telegraf

Vlasnica pogrebnog i njena majka osuđene jer su prodavale delove tela

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link