Magazin Srbija

Nemanja je najmlađi pogrebnik u Srbiji, sa 12 godina zaradio svoj prvi dinar u tom poslu

nemanja cekić
Foto: Privatna arhiva

Nije prijatno čak ni proći pored preduzeća koje obavlja pogrebne usluge, a jedan mladić iz Srbije počeo je sa 12 godina da radi u jednom takvom preduzeću.

Nemanja Cekić (20) iz Vlasotinca najmlađi je pogrebnik u Srbiji i Evropi. Želeo je da pobegne od porodičnih problema, ali ne u sport ili muziku kao njegovi vršnjaci.

Spremao je tela, odlazio na saobraćajne nesreće, opremao sanduke za pokojnike i tako zarađivao novac, piše Telegraf.rs.

– Počeo sam da radim sa 12 godina. Imao sam porodične probleme i odlučio sam da se odvojim na neki način da bih postao samostalan. Tako sam došao na ideju da počnem da radim u pogrebnom preduzeću. Voleo sam da vozim i voleo sam rad sa drvetom. Tako sam počeo da se bavim izradom sanduka i da obavljam poslove pogrebnika. To mi je bila životna želja – kaže Nemanja.

Teška životna situacija podstakla ga da se osamostali

Prvo preduzeće koje mu je ponudilo posao je požarevačko pogrebno preduzeće „Drnda“ u kojem je radio četiri godine. Vlasnik te firme je bio upoznat sa situacijom u kojoj se Nemanja nalazio s obzirom da su se dugo poznavali, pa je nad Nemanjom uzeo i starateljstvo.

– I njemu je bilo neobično što sam hteo tako mlad hteo da radim sa njim – dodaje Nemanja.

Njegovi roditelji su se, kako kaže Nemanja, razveli 2012. godine. Otac je bio problematičan, a majka se preudala i napustila njega i starijeg brata.

– Ocu se ta ideja nije dopala, jer ja nisam bio u dorbim odnosima sa njim. On je bio veoma problematičan pa sam došao na ideju da odem za Leskovac i zaposlim se. Sa majkom takođe nisam bio u dobrim odnosima. Nije volela ni mene ni brata jer je ušla u drugi brak i u tom braku dobila sina – priča Nemanja.

Prvi radni dani su mu ipak bili čudni, ali se, kako kaže, navikao na sve vrlo brzo.

– Prvi put sam se susreo sa mnogim stvarima, ali nakon mesec – dva sam se već navikao. Na početku sam naučio da pokojnike kupam, oblačim i smestim u sanduk. Da tapaciram sanduk i pripremim opremu. Takođe i na koji način da pokupim telo iz stana, nakon saobraćajke i drugih nesrećnih slučajeva – priča Nemanja i dodaje da je ljudima koji su dolazili po usluge u preduzeće bilo čudno kada su ga tako mladog sretali.

Nemanja je, kako kaže, kroz taj posao naučio mnogo toga.

– Postao sam vrlo odgovoran, što ovaj posao i zahteva. Naučio sam da se nosim sa problemima, a i postao sam svoj čovek. Sada radim samostalno i izgradio sam sam svoj život – istakao je Nemanja.

Izvor: Telegraf.rs

Vlasnica pogrebnog i njena majka osuđene jer su prodavale delove tela

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link