Ljubimci

Najmekši kućni ljubimac: sve o patuljastim zekama

Zeke su vrlo popularni kućni ljubimci. Sve više ljudi ih kupuje iako često nesvesni koliko zapravo moraju imati vremena, strpljenja i pažnje za ova mala slatka stvorenja. Iako slatki, ukoliko ih zanemarite mogu vam doneti samo nevolje i naterati vas da ih izbacite momentalno iz kuće, zato pročitajte kako postati najbolji prijatelji sa ovim šašavim životinjama.

Iako se nazivaju patuljastim i vi ćete ga u pet šopu kupiti malenog, jedva u ruku da vam stane, morate biti spremni na to da će za par meseci biti bar tri puta veći. Dakle urbana legenda je da oni nikada ne rastu, što je razočaravajuća vest za one koji žive u stanovima. Moraju imati kavez koji je dovoljno prostran da mogu da se rašire i skakuckaju jer ne mogu biti mirni ni sekund. U kavezu uvek moraju da imaju svežu mlaku vodu i seno.

patuljasti-zeka-kucni-ljubimci

Preko dana bilo bi poželjno da budu što više pušteni, nađite neki prostor u stanu gde ćete ga puštati da vrši nuždu malu i veliku i gde ćete to lako počistiti. Uveče da vam ne bi skakali po glavi ubacite ga u kavez ali ga obavezno vežite nekom gumicom, jer umeju da budu jako dosadni i drmanjem vratanca mogu da otvore i u toku noći pobegnu i zagube se negde u stanu ispod frižidera, kreveta, stola, gde god mogu da se zavuku.

Obavezna hrana je seno. Seno im se daje od malih nogu, a tek kad napune 6 meseci možete im polako davati sve po malo. Seno im čisti organizam i imaju bolju probavu. Voda sveža uvek. Granulice im možete davati jednu šačicu tipa dva puta dnevno. Vole jako da grickaju to ali nije preporučljivo s tim preterivati.

13 Shares
Share via
Copy link