Magazin Srbija

Najmanje selo u Vojvodini od tragičnih poplava beleži strahovit pad stanovništva: Za deceniju prepolovljen broj ljudi

Sela u Srbiji odumiru već decenijama. Mladi odlaze u potrazi za obrazovanjem i gradskim životom, a ovaj trend prošlog veka nastavlja se i u prvoj polovini ovog stoleća. Veliki gradovi u Srbiji mamili su mlade iz svih krajeva, a sve češće, naročito pre zatvaranja granica zbog koronavirusa, svoju sreću traže i van granica naše zemlje.

Slična sudbina zadesila je i malo vojvođansko selo Busenje, koje je najmanje naseljeno mesto u Banatu i čitavoj Vojvodini. Ovo selo stradalo je u poplavama aprila 2005. godine, kada se izlio nabujali Tamiš i potopio Busenje zajedno sa susednim Jašom Tomić.

Tada je zahvaljujući solidarnosti čitave društvene zajednice i pomoći koja je pristizala sa svih strana, selo obnovljeno u rekordnom roku. Izgrađene su nove kuće, crkva i dom kulture, prvi vodovod od postojanja naselja… Ali, umesto da to omogući prosperitet, vrati ljude i život, stanovništvo ovog mesta je već 2015. godine bukvalno prepolovljeno, izvestio je tada novinar Sl. Pašić.

Pre tragičnih poplava Busenje je imalo 103 stanovnika, a prema poslednjim informacijama manje od 50.

Andraš Hecei, čovek koji je čitav život proveo u ovom malom banatskom selu, ispričao je pre šest godina da ljudi masovno odlaze, a da u novim kućama nema ko da živi.

– Vidite ovu veliku, novu zgradu preko puta. Izgrađena je nakon poplave za komšinicu koja se ranije udala u obliženjem selu i otišla. U kući, koja ima dva kupatila, niko nije boravio nijedan dan… Nudi se na prodaju, za 5.000 evra, ali nema zainteresovanih – rekao je tada Hecei, čovek koji je radni vek započeo kao sluga stekavši u međuvremenu nekoliko kuća i farmu sa više od 150 krava čijim mlekom snabdeva zranjaninsku mlekaru.

Stanovnici Busenja uglavnom su mađarske nacionalnosti, od dve izbelgičke familije iz Hrvatske ostala je samo jedna. U ovom selu postoje samo dve ulice, glavna i sporedna, a ne postoje prodavnice, apoteke, kafane, lekarske službe, već se za sve mora ići u obližnje mesto Jaša Tomić ili do 50 kilometara udaljenog Zrenjanina.

Banat je Evropa u malom, a jednu mongolsku porodicu napadaju rasisti

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
281 Shares
281 Shares
Share via
Copy link