Magazin Putovanja

5 najlepših etno sela u Srbiji idealnih za vikend u septembru

Etno selo vraneša
Foto: Prinskrin/Facebook etno selo vraneša

Letu još nije kraj, očekujemo još sunčanih i toplih dana u septembru a u oktobru je najavljeno Miholjsko leto. Ove dane nikako ne smete provesti u stanu. Ukoliko ste potrošili sve dane odmora, predlažemo da iskoristite svaki slobodan vikend da vreme provedete u prirodi. Seoski turizam u Srbiji je u proteklih par godina doživeo pravi procvat. Sela su postala popularna destinacija a domaćini su se svojski potrudili da prošire asortiman usluga i udovolje čak i najzahtevnijim gostima.

Da bismo spremni dočekali kišne i tmurne dane, predlažemo da baterije napunite u nekom od ovih etno sela koja su idealna za svačiji ukus. Zabava je zagarantovana i za parove i za porodice sa malom decom.

Etno selo Sunčana reka

Na desnoj obali reke Drine, u sedištu gučevskog raseda, između planine Gučevo (Republika Srbija) i Majevice (Republika Srpska), u Banji Koviljači, nalazi se Etno selo “Sunčana Reka”, površine 7 hektara. Ovo selo pruža jedinstvenu oazu za odmor, opuštanje, sport i rekreaciju koja je i te kako potrebna ljudima koji su opterećeni svakodnevnim obavezama, ubrzanom tempu života, izloženi su stresu i nemaju dovoljno vremena da se posvete sebi i svojoj porodici.

Etno eko selo Vraneša

Etno eko selo Vraneša ponovo otvara svoja vrata 16. septembra. U sklopu novog centralnog objekta otvara se velelepna konoba koja prima do 100 gostiju, a tu su i bungalovi, bazen i wellness centar koji su spremni da doživite izvanredan ugođaj i nezaboravno iskustvo! Uskoro otvaraju i ekskluzivni restoran površine 400 m2, kao i 9 soba vrhunske udobnosti! Iva, Kleka, Nana, Glog i Neven su jedne od najmoćnijih i najlekovitijih biljaka karakterističnih za ovo podneblje, pa su stoga i  pet prelepih bungalova dobili ime po ovom magičnom poljskom rastinju. Selo Vraneša se nalazi na Zlataru 0 čijim smo lepotama pisali u više navrata, te vam boravak na ovoj planini može biti prava avantura i ugođaj za sva čula.

Etno selo Tiganjica

Banatsko etno selo “Tiganjica” sagrađeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo. Dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost i osete njegove čari. Banatska kuća trenutno raspolaže sa šest soba, ekonomskim dvorištem u kojem se posetioci mogu isprobati u kuvanju Čobanskog paprikaša, riblje čorbe i to sve uz zvuke banatske tamburice. Takođe ispod čuvene banatske kotarke i sušare mogu učestvovati u tradicionalnom svinjokolju. Tu su i štale sa rasnim konjima kao i staze za jahanje. Pored navedenih sadržaja Vaša deca se mogu zabavljati u ograđenom dečijem igralištu prepunom sadržaja uz društvo poni konja.

Banatsko etno selo ‘Tiganjica” pored svih sadržaja koje nudi posetiocima bavi se i organizacijom bajkovitih venčanja, banketa, seminara, izleta, ekskurzija i ostalih svečanosti.

Etno selo Rajski konaci

Rajski konaci” sa četiri zvezdice nalaze se na  samo 30 kilometara od Čačka i Gornjeg Milanovca, u ambijentu cvetnih livada i voćnjaka, ušuskani i skriveni u senci starog šljivika. Ovaj etno-raj omeđen je potocima i izvorima pitke vode. Ideja kako da uživate u ovom raju: čitate svoju omiljenu knjigu na lejzi begu u mirnom dvorištu okruženom drvenim kućicama sa šarenim prozorima. Udišete svež vazduh i osećate miris raznovrsnog cveća iz naše bašte. Ili igrate fudbal sa vašim klincima na tek pokošenoj travi u prostranom dvorištu, a iza vas puca pogled na beskrajno zelenilo šumadijskih brežuljaka…

Jevtovići, domaćin su mlekare, kačare i magaze adaptirali pretvorivši ih u stambene prostore u kojima mir za dušu nalaze brojni turisti iz svetkih metropola. Na svom imanju promovišu hranu koja je ukusna, zadovoljava čula svežinom i aromom, i deo je lokalne kulture. Čista jer se proizvodi  i konzumira bez štete po životnu sredinu, dobrobit životinja i zdravlje ljudi. Takođe je kako domaćini kažu poštena jer je dostupna potrošaču i razumno plaćena proizvođaču.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rajski Konaci (@rajski_konaci)

Etno selo Moravski konaci

Centralnim delom etno sela Moravski konaci dominira prelep restoran domaće kuhinje izgrađen od drveta, stakla i kamena. Kapacitet restorana je 200 mesta. Zgrada je podignuta u obliku duplog krsta, a smeštena je na samoj obali jezera veličine 1.5 hektara. U restoranu će Vas dočekati ljubazno osoblje odeveno u srpsku narodnu nošnju. Na jelovniku se nalaze stari srpski specijaliteti, jela sa roštilja, pečenja, vrele, sveže umešene domaće pogače, proja, domaći sir i kajmak. Uz zvuke prijatne muzike i pucketanje kamina domaćini žele da vam dočaraju pravi nacionalni ambijent nekadašnje Srbije.

Ovo etno selo se nalazi kod Vellike plane a u ponudi je gostima dostupna i sauna i bazen.

Predlog za septembarsko vikend putovanje: Osunčani Zlatar, termalni izvori, odlična klopa, veslanje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Gospodo, posetite rodne kuce vasih baka, deka prabaka. Malo pokosite ocistite korov sredite. Eto vam etno sela

188 Shares
188 Shares
Share via
Copy link