Beograd Magazin

Najlepša dama gradskog prevoza nakon 10 godina za volanom odlazi iz Srbije

Informacija da je neko odlučio da ode iz Srbije više nije vest. Ljudi svakodnevno napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom. Trend odlaska vozača je posebno izražen, a sada je Srbiju rešila da napusti i jedna dama koja za život zarađuje vozeći bus gradskog prevoza.

Na žene za volanom automobila smo navikli odavno, onda nam je postalo uobičajeno da vidimo i pripadnice lepšeg pola kako voze tramvaj, ali da upravljaju autobusom, to se još uvek retko viđa. U prestonici ih ima malo, a jedna od njih rešila je da napusti posao i potraži sreću van granica naše zemlje, piše Blic.

Bojana Turčinović, 37-godišnjakinja iz Zemuna, već čitavu deceniju vozi autobus gradskim ulicama, prvo je bila u “Lasti”, zatim kod privatnih prevoznika, a u poslednje vreme za njom su se non-stop okretali kada bi naišao autobus na liniji 45.

– Odlazim sa detetom u Sloveniju kako bih mogla da nastavim da radim ono što volim. Nisam prva koja odlazi, a verovatno ni poslednja. Idem jer ovo nije onaj Beograd koji poznajem. Sada je tu dva miliona stanovnika, gužve su svuda, a ja ne želim više da budem rastrzana na sve strane i da mi se preti jer kasnim, ili da pazim koliko sam goriva potrošila. Odlazim jer ne želim da razmišljam da li će neko da me udari i napadne zato što ga nisam propustila da skrene ili da se uključi u saobraćaj – počela je Bojana svoju priču.

Kako kaže, vozači autobusa su na velikim mukama.

– Mnogo je nepravde, odgovaraš za nešto na šta ne možeš da utičeš. Razapeti smo između putnika, gazda, otpravnika, a za sve smo mi krivi. I kad nema autobusa i kakav je, kao da od kuće da vozim svoj autobus.

Razočarana je jer joj “radni dan traje od 12 do 15 sati”.

– Za ovih devet-deset godina koliko radim, nikada nisam ukrala ni kartu, a oni su mi vraćali tako što nisu hteli da mi otvore bolovanje i obezbede zdravstveno, pa moje dete nije moglo da primi vakcinu.

Njena sledeća destinacija je Slovenija, tačnije Kopar, gde će prevoziti školsku decu.

– Za Sloveniju sam se odlučila jer je mala Švajcarska u odnosu na Nemačku, gde takođe ima puno naših vozača, Slovenija je lakša za prilagođavanje, sve su mi obezbedili, kako meni, tako i detetu. Moći ću da nastavim da vozim i dalje, ali sa normalnim uslovima i radnim vremenom – zaključila je Bojana.

NA TOČKOVIMA OD MALIH NOGU

Ljubav prema prevoznim sredstvima je kod Bojane počela od malih nogu.

– Tata je imao proizvodnju, radio je sa auto-delovima i tako je sve počelo. Sa 12 godina sam prvi put sela na motor, sa 14 u auto. Radila sam sa njim u radionici i jedva čekala da napunim 18 godina da polažem i počnem da vozim – ispričala je Bojana.

ČUVENA BABA MRAZICA

bojana-turcinovic-2

O Bojani se naširoko pisalo i pred Novu godinu. Naime, ona je tada za volanom svoje četrdeset petice bila obučena kao Baba Mrazica, a mališanima je delila bombone.

– Inače, ne volim Novu godinu, ali volim što se deca uvek obraduju kada me vide. Odrasli me primete i kada nisam u kostimu, uvek se nađe neko ko me gleda sa čuđenjem, ali na to sam navikla.

Dan vam možda nije najbolje počeo, ali sve može da se promeni ako ste stali blizu vozača Ljube

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

81 Shares
Share via
Copy link