Lifestyle

Kada vas smore obični memovi: Najsmešniji i najbizarniji YouTube kanali (VIDEO)

Memovi, ili engleski meme /ˈmiːm/, ili još starije poreklo značenja od grčkog mimēma što znači imitirano, neizostavni su deo moderne pop kulture.

Ironičan osvrt i promena osnovnog značenja medijskog sadržaja sreće se svuda oko nas. Društvene mreže su zatrpane takvim materijalom, forumi i servisi za razmenu poruka takođe.

U tu svrhu, izdvajamo listu smešnih i bizarnih YouTube kanala koji nas vesele.

Neki od kanala sa ove liste prave svoje sadržaje i time omogućavaju kasnije prerade i izmene konteksta.

Ovaj vid viralosti kulturnih sadržaja je izuzetno popularan i kod nas pa i domaći kanali imaju bitno mesto na listi.

BAD LIP READING

Tradicija lažnih sinhonizovanja koju su u našem medijskom prostoru uspostavili još Boris Bizetić sa „Bebevizijom“ na TV Pink i Vladimir Đurić – Đura i Milan Delčić – Delča u bizarnom noćnom programu Art televizije „Kult detektivi“ nastavlja YT kanal sa preko 7 miliona pretplatnika.

Za razliku od naših vedeta i lažnog sinhronizovanja filmova (narodski: nahovanja) autori „Bad Lip Readinga“ su potpuno u mem kulturi stvaranja izmenjenog sadržaja – uzimaju njuz snimke globalno aktuelnih političkih, kulturnih ili društvenih događaja i sinhronizuju aktere na urnebesan način.

Da ne dužimo, evo snimka globalog venčanja veka (ako izuzmemo Brenu i Slobu) između princa Harija i Megan Markl. Pogledajte i poslušajte malo, sve će vam biti kristalno jasno.

DNEVNJAK

Domaća ekipa sa humorističkog sajta „Tarzanija“ napravila je revoluciju pre dve godine.

Snimajući skečeve zajedno sa studentima novosadske Akademije umetnosti u formi lažnih televizijskih vesti, ekipa „Dnevnjaka“ je prva viralna YouTube autorska ekipa koja je, zahvaljući internetskoj popularnosti, osvojila mejn strim popularnost i uspela da privuče pažnju televizija sa nacionalnom frenkvencijom pošto se Dnevnjak emitovao na Radio Televiziji Vojvodine.

Kako je nastao Dnevnjak i ko su ljudi koji se kriju iza tog projekta već smo pisali.  U međuvremenu, ekipa se promenila, došlo je do zamora materijala i forme, ali su momci i dalje duhoviti, a ostaju i najpopularniji YT kanal ovakvog sadržaja kod nas.

JILLIAN MAYER

Kako se lista ne bi svela isključivo na niskomimetički humor i ismevanje, izdvajamo YouTube kanal Džilijen Majer, američke postmoderne video art umetnice koja se bavi uticajem savremenih tehnologija na kvalitet i kontekst naših života.

Majer kritikuje opsednutnost internetom, njegovim sadržajima i informacijama uopšte. Njeni uznemirujući video klipovi su pravljeni u stilu i formi „know how“ YT video sadržaja i na ingeniozan način tretiraju nove tehnologije.

Majerova je postala viralna svojim klipom „I am your grandma“, video porukom svojim nerođenim unucima. Ta poruka je zastrašujuća parodija vlog kulture i njenih poruka. Ona pravi izmenjene tutorijale za šminkanje, promotivne video klipove, čak angažuje i online propovednike i motivacione trenere kako bi hvalili njen rad.

Ovaj kanal je primer novih umetničkih praksi nastalih iz Dokinsovih zaključaka i nezaobilazan je za svakog pratioca novih audio-vizuelnih umetnosti.

Najpoznatiji srpski jutjuberi

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link