Magazin

Najbolji poslovi u Srbiji: Zarađuju 5.000 evra, nemaju šefa ni radno vreme

Softverski inženjeri, IT stručnjaci, programeri, veb i grafički dizajneri, ali i analitičari podataka, istraživači tržišta, marketinški stručnjaci, prevodicioci, finansijski i pravni savetnici, virtuelne sekretarice i dispečeri, svi oni zarađuju novac preko interneta i sami su svoje gazde. Srbija poslednjih godina postaje raj za frilensere. U našoj zemlji ih ima više od 100.000 što Srbiju stavlja na peto mesto među evropskim zemljama po godišnjoj zaradi.

U zavisnosti od vrste posla i marljivosti, može da se zaradi od 500 pa do 5.000 evra mesečno.

Marijana Ćosić radi kao video-montažerka, a posao nalazi na sajtovima za frilensere. Najčešći klijenti su joj Amerikanci kojima montira snimke venčanja.

– Posao je fleksibilan, sve je do toga kako se organizujete. Što je dobro, kao i to što nisi ograničen na nekoliko poslodavaca nego na čitav svet. Sa druge strane, nikad ne znaš koliko ćeš imati posla, možda jedan mesec zaradiš 3.000 dolara, drugi ništa. Zato je važno raditi kvalitetno i imati stalne klijente. Pare čuvam u banci, a lečim se kod privatnika, ali planiram da počnem da uplaćujem privatno osiguranje i penziju – kaže ona.

Od ideje do milion dolara za mesec dana

Frilenseri ili honorarci najčešće posao nalaze preko onlajn platformi. Prema podacima najveće svetske platforme za rad putem interneta, naša zemlja je po zaradama frilensera na petom mestu u Evropi.

– Kod digitalnih zanimanja bitno je koliko znaš, a ne kakvu diplomu imaš i onda pravi kvalitet dolazi do izražaja. Kod nas najviše posla imaju programeri i dizajneri, ali ako vam to ne ide, tu su i druga zanimanja poput korisničke podrške ili marketinga i prodaje gde su početne plate od 400 do 600 evra, ali može uvek da se napreduje – istakla je stručnjak za onlajn marketing.

Kako je navela mnogobrojni sajtovi nude obuke za nova zanimanja internet ere. Neki od njih su besplatni, neki pak ne.

Poslednji hit u našoj zemlji jeste posao virtuelne sekretarice. Sve je popularniji među mladim nezaposlenim majkama. Organizovanje poslova iz svoje sobe biznismenima iz Amerike i Australije, ako se radi kvalitetno uz nekoliko dobrih klijenata, donosi zaradu oko 2.000 evra mesečno.

Sa druge strane, uvek su traženi sistem integratori, ujedno programeri koji se bave administracijom i bezbednošću mreža. Njihove se usluge najdeblje plaćaju – 4.000 do 5.000 evra mesečno.

Posao budućnosti: Rade četiri sata dnevno, a zarade 1280 evra

22 Shares
Share via
Copy link