Lifestyle Magazin

Najbolji jugoslovenski hitovi kuće Jugoton nastali od američkih klasika

Tokom 1950-ih i 1960-ih jugoslovenska diskografska kuća Jugoton je odlučila da otkupi američke hitove i prevede ih na naš jezik. Jugoton je prva diskografska kuća osnovana na prostoru Jugoslavije koja je bila smeštena u Zagrebu. Poslušajte najbolje jugoslovenske hitove koji su preuzeti od američkih klasika i prisetite se nekih prošlih vremena.

jugoton-ploca
https://i.ytimg.com

Jugton je osnovana je 10. Jula 1947. godine na temeljima nacionalizovanog „Elektrotona”. Prvu ploču izdaje iste godine, singl sa kataloškim brojem J-1001, na kome se nalaze dve dalmatinske pesme „Ti tvoji zubići“ i „Jedan mali brodić“ u izvođenju grupe „Zagreb Male Quintet“.U to vreme Jugoton je proizvodio i galanteriju i kozmetičku ambalažu, a puni naziv mu je bio „Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa“. Već prve godine postojanja proizvedeno je 33.000 gramofonskih ploča. Nepunu deceniju kasnije 1956. godine asortiman se upotpunjuje gramofonskim pločama od vinila, takozvane LP ploče sa prečnikom od 25 centimetara, a iste godine objavljuju prve ploče sa narodnom muzikom i prvu solističku ploču zabavne muzike, sa naslovom „Pjeva vam Ivo Robić“.

Jugoton potpisuje i prve licencne ugovore sa stranim izdavačkim kućama RCA, Polydor i Decca te počinje sa objavljivanjem albuma stranih muzičara među kojima su se našli iElvis Presli, Bitlsi, Rolingstons, Madona, U-2, Dejvid Boui, Juritmiks, Kejt Buš, Kraftverk, Kvin, Dip perpl, Pink flojd i Ajron mejden.

jugoton-logo
https://img.discogs.com

Jugoton je objavio mnoge albume popularnih muzičkih grupa bivše Jugoslavije, između ostalog Bijelog dugmeta, Azre, Električnog orgazma, Idola, Haustora i grupe Leb i sol, a prvi domaći rok album, Naši dani, objavljen u novembru 1968, snimila je Grupa 220. Početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka raste proizvodnja albuma domaćih autora, te svoje ploče objavljuju Drago Mlinarec kao solista 1971. godine, i bendovi YU grupa i Time 1972. godine.

Miki Jevremović – Kuća izlazećeg sunca (1964) / “The House Of The Rising Sun”

Miki Jevremović – Zbogom, Kalifornijo (1966) / “California Dreamin’”

Majda Sepe – Bang Bang (1967) / “Bang Bang – My Baby Shot Me Down”

Josipa Lisac – Nema Sunca (1976) / “Ain’t No Sunshine”

Dušan Prelević i Mira Peić – Daj nam sunca (1969) / “Let the Sunshine In”

Više na www.slavorum.org

Pogledajte koji su filmovi sve snimani u Novom Sadu

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

14 Shares
Share via
Copy link