Magazin Srbija

Akcije Rio Tinta tonu, kompanija izgubila više od 5% ukupne vrednosti za 2 dana

rio-tinto
Foto: N1

Akcije kompanije Rio Tinto oslabile su u petak nakon što je Srbija oduzela sve dozvole za istraživanje litijuma zbog zabrinutosti građana za životnu sredinu, što je naštetilo ambiciji anglo-australijskog rudarskog giganta da postane najveći evropski snabdevač metalom koji se koristi u električnim vozilima.

Oštar pad akcija nastavio se i danas. Prema najnovijim podacima deonice ove kompanije na australijskoj berzi u prethodnim satima zabeležile su blagi minus od oko 1 odsto.

Ako tome dodamo i jučerašnji sunovrat, jasno je da su akcije Rio Tinta za samo dva dana pale i više od pet odsto. Za toliko je praktično oborena i tržišna vrednost kompanije.

Do svega ovoga je došlo odmah nakon što je Vlada Srbije Rio Tintu i zvanično rekla „doviđenja“ čime joj je praktično poništila sve odluke koje je imala za eksploataciju jadarita na projektu Jadar u okolini Loznice, prenosi Blic.

Podsetimo, odmah posle saopštavanja informacije da su izgubili posao na projektu Jadar, akcije su tokom trgovanja na australijskoj berzi počele da tonu, u nekim momentima čak i za 5,1 odsto.

To je bio najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021. godine.

Rio Tinto je objavio da je „izuzetno zabrinut“ zbog odluke Srbije i da razmatra pravni osnov za donošenje odluke vlade, a australijska vlada je izrazila žaljenje zbog oduzimanju dozvole ovoj kompaniji.

Rio Tinto zabrinut zbog izjave Ane Brnabić, razmatra pravne osnove za takvu odluku

Čitajte Luftiku na Google vestima

Reklama
446 Shares
446 Shares
Share via
Copy link