Vesti Novi Sad

Na Novom naselju planiran najatraktivniji gradski park (FOTO)

Novi gradski park, planiran na livadi na obodu Novog naselja, oivičen Bulevarom vojvode Stepe, Bulevarom Evrope i ulicama Raše Radujkova i Milana Ješića Ibre, trebao bi da postane najatraktivniji park u gradu, ukoliko se ostvare planovi urbanista.

Naime, nakon nekoliko meseci stagniranja, Gradska uprava za građevinsko zemljište objavila je tender za tehničku dokumentaciju za uređenje ovog parka, u kojem se jasno navodi šta se očekuje od ove nove zelene površine i onih koji će raditi projekat. Grad traži da se precizno urade geomehanička istraživanja, kompletna tehnička dokumentacija, plan preventivnih mera, geodetski radovi, projekat za građevinsku dozvolu, dokumentacija za elektroinstalacije, kao i za javno osvetljenje u parku.

park_novo_naselje_7001

Na prostoru od 3,5 hektara nalaziće se park obogaćen dečijim igralištima, zelenim površinama, fitnes spravama, poslastičarnicom, javnim toaletom, javnim česmama, cvetnim parterom, šetalištem, klupama…

U konkursnoj dokumentaciji za ovaj tender, Grad navodi da su Novo naselje i Detelinara proteklih godina pretrpeli velike promene, s obzirom na to da je stanovnika sve više. Kuće su postale višespratne zgrade, ali ovu transformaciju nije pratila izgradnja novih parkova i uređenje zelenila.

Najbliži parkovi građanima koji žive u ovim delovima Novog Sada su Železnički i Futoški park, koji nisu dovoljno veliki da pokriju sve teritorije – Detelinaru, Banatić, Sajmište, Novo naselje…

Novi park će imati 10 ulaza, od kojih će dva biti najveća, dok će glavni ulaz biti posebno obeležen polukružnim parterom. U centralnom delu parka biće veliki cvetni parter, a oko njega glavno šetalište.

59805b7e4f7c4-park ranzirna

Poslastičarnica će se nalaziti u zapadnom delu parka, a odmah pored nje će biti dečije igralište. Planira se postavljanje dva igrališta sa rekvizitima poput ljuljaški, klackalica, mreža za igru, a u okviru njih se mogu naći sprave za vežbanje.

Na jugu će biti postavljen teren za boćanje i klupe sa zaštitom od sunca, a ovaj deo bi trebalo da bude i najmirniji. Ispred jednog od ulaza u park se ostavlja mogućnost postavljanja površine za istrčavanje pasa. Centralni deo parka, prema planovima Grada, može da posluži za organizovanje koncerata, izložbi i radionica, a u pojedinim delovima treba postaviti fontane, pa i prskalice.

Biće postavljene dve javne česme sa pijaćom vodom. Naglašava se da pešačke staze moraju dobro da okruže park i spoje ga sa okolinom, a potrebno je dobro organizovati i parking mesta.

Ovaj park trebalo bi da zadovolji potrebe oko 63.000 građana Novog naselja i Detelinare, koliko se procenjuje da ima naseljenih u ova dva gradska kvarta.

Rok za podnošenje ponuda na ovom tenderu je 28. avgust, kada će se i otvarati pristigle ponude. Kriterijum za dodelu ovog obimnog posla je najniža ponuđena cena.

S obzirom na to šta se sve planira u ovom parku, kao i da je tek raspisana nabavka za tehničku dokumentaciju, teško je očekivati da će park biti završen ove godine, kako je ranije najavljeno.

Novosadska oaza za šetnju i razmišljanje

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

65 Shares
Share via
Copy link