Magazin

Na deponiju bacio hard disk vredan 180 miliona €, prekopaće 110 tona smeća da bi ga pronašao

Džejms Hauel
Foto: Printskrin/youtube

Neverovatna stvar dogodila se Džejmsu Hauelu kada 2013. godine slučajno na deponiju baca hard disk vredan bezmalo 180 miliona evra. Naime, na njemu se nalazi 8.000 Bitcoin-a koji odlaze u nepovrat.

Ili se bar tako činilo svima sem samom Džejmsu koji nije odustao od potrage za „izgubljenim blagom“. Naime, prema pisanju IT portala Gizmodo upravo je osmišljen plan kako da se deponija raskopa.

Džejms je bio među prvih pet vlasnika bitkoina

Podsetimo da je Džejms hard disk bacio najpre u kantu za smeće koja dalje završava na obližnjoj deponiji u Njuportu, Vels.

Možda se pitate odakle toliki novac u vidu BTC na hard disku jednog jedinog, običnog čoveka. Naime, Džejms Hauel je bio među prvih pet, prema njegovim rečima, “rudara” koji su na samom početku uspeli da dođu do stvarno velike količine ove valute.

bitkoin
foto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Setimo se samo priče o najskupljoj pici svih vremena, kada je devetnaestogodišnji Džeremi Stardivant platio dve pice sa 10.000 BTC-a koji su tada vredeli oko 40 dolara. Sada, i sa značajnim padom vrednosti, to je daleko preko 200 miliona evra. Svi oni koji su rano došli do ozbiljne količine ove valute sada bi bili veoma, veoma bogati.

U kakvom je stanju disk danas?

Bili bi bogati da nisu kupovali picu ili slučajno bacili svoj hard disk u kontejner. Ali, kako sada kaže Džejms Hauel, plan kako da povrati svoj hard disk je tu. Da prvo razjasnimo zašto bi se neko uopšte trudio da povrati hard disk koji je najverovatnije do sada uništen ili od vode ili od težine đubreta koje stoji na njemu.

Jednostavno, Džejms veruje da je HDD i dalje netaknut jer ga je pre bacanja stavio u posebnu crnu nepromočivu plastičnu kesu i da bi sve trebalo da bude u najboljem stanju.

Džejms Haual, disk
Foto: Printskrin/youtube

Kopanjje 110 tona otpada

On je pronašao investitore koji žele da mu pomogne da dođe do svog bogatstva putem plana od 11 miliona dolara koji prvo treba da odobri gradsko veće grada Njuporta u Velsu. On predlaže da se iskopa 110 tona otpada tokom perioda od tri godine. Investitori su Hanspeter Jaberg i Karl Vendeborn.

Nakon što se određena količina otpada prikupi, on bi se sortirao u novoizgrađenom mini postrojenju od strane ljudi i naprednog AI sistema koji bi imao sposobnost da primeti hard disk u mnoštvu ostalog đubreta. Angažovani su i eksperti za iskopavanje, upravljanje otpadom i ekstrakciju podataka sa oštećenih diskova kako bi se osigurala uspešnost misije.

Plan takođe uključuje i upotrebu robotskih pasa kompanije Boston Dynamics koji bi skenirali deponiju prilikom procesa iskopavanja takođe u potrazi za mitskim hard diskom. Sve je tu, sve je spremno, samo još lokalne vlasti da odobre.

Teško do dozvole

Ako je sudeći po dosadašnjim pokušajima Džejmsa Hauela da se dogovori sa lokalnom samoupravom, ovaj plan će teško sprovesti u delo zbog najpre ekoloških problema. On im je obećavao i 25% vrednosti koja se nalazi na hard disku, ali dozvolu još uvek nije dobio.

Najveći rizik je oslobađanje gasova sa efektom staklene bašte jer je deponija prekrivena zemljom i travom, kao i nevoljno iskopavanje neželjenih štetnih materijala. Ukoliko ga ponovo odbiju, Hauels planira ad ide na savezni sud.

Izvor: benckmark.rs

Programer zaboravio šifru za bitkoine vredne više od 220 miliona dolara

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap