Novi Sad

Telepčani u četvrtak organizuju zborove ispred mesnih zajednica

telep
Foto: Wikipedia/PANONIAN

Samooorganizovani zborovi građana MZ Telep i MZ Nikola Tesla održaće se u četvrtak, 17. februara ispred prostorija Mesnih zajednica.

Podsećamo da su građani Telepa okupljeni oko inicijative “Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad”, 26. januara, predali zahtev za sazivanje Zbora građana u MZ “Bratstvo Telep”.

Povod je bio novi nacrt PDR-a za Telep u kome nije ucrtan park koji je tražen peticijom još 2018. godine (prostor na kraju Bulevara Patrijarha Pavla kod Somborske ulice).

MZ “Nikola Tesla – Telep” dan kasnije takođe je podnela inicijativu za Zbor građana povodom izgradnje vijadukta.

Njihovi zahtevi su odbijeni, a u odgovoru koji im je poslao VD načelnika Gradske uprava za opšte poslove njihov zahtev se odbija sa argumentom da Odluka o mesnim zajednicama, koja je donesena 24. decembra 2021. godine, ne predviđa da je u nadležnosti Saveta MZ i sazivanje zborova građana.

zbor-gradjana-telep-mz
Foto: B.B.

 

Iz tog razloga stanovnici ovog dela grada su odlučili na samoorganizovane zborove na kojima žele da raspravlaju o problemima navednih urbanističkih planova, da iznesu probleme i sugestije.

-Na ovaj način se poručuje vlastima da se ne sme ignorisati mišljenje građana – izjavila je Telepčanka Bojana Bodroža, na konferenciji za novinare koja je održana juče ispred Gradske kuće u Novom Sadu.

Prvi zbor će biti održan u četvrtak u 17.00 sati, u parku pored MZ “Bratstvo – Telep”.

-Tema zbora će biti plan za zelenu površinu na kraju Bulevara Patrijarha Pavla, koja je omeđena spomenutim bulevarom i Somborskom ulicom. Druga tema će biti plan uređenja igrališta koje je omeđeno ulicama Ticanovom, Banijskom i Bulevarom Patrijarha Pavla. Građani žele da izraze svoje nezadovoljstvo u vezi sa onim što se nalazi u Planu generalne regulacije Telepa i GUP-a – navela je Bodroža.

Telepski zborovi

Drugi zbor počinje u 18.00 časova ispred MZ “Nikola Tesla – Telep”.

Bodroža navodi da je Osnovna tema ovog sastanka plan izgradnje vijadukta na Bulevaru Evrope.

– Mi pozivamo sve građane da se odazovu u sve većem broju i da stanovnici ovih mesnih zajednica obavezno ponesu lične karte, jer ćemo zborove održati u skladu sa procedurama. Ideja nam je kada izglasamo neke zaključke, da ih uputimo Savetima MZ, Skupštini grada i svim nadležnim institucijama.

Bodroža je juče rekla novinarima da ono što je veliki problem ovde jeste pravo građana da sami odlučuju o svom kraju. I da će tražiti da se u novim statutima, koji treba da budu doneseni, predvidi mogućnost da građani sazivaju zborove građana. Zato pozivaju i ostale Novosađane da dođu i da ih podrže.

– Nećemo dopustiti da budemo ignorisani i ućutkani, to je naša poruka – rekla je Bojana Bodroža.

Vijadukt na Telepu prolaziće građanima 5 metara od prozora, Novosađani pripremaju zbor

Čitajte Luftiku na Google vestima

34 Shares
Share via
Copy link