Novi Sad

Kome je novosadska tolerancija neprijatelj br. 1, a „peri“ neko ko zaslužuje smrt

Nezvanični „mural tolerancije“ iscrtan u centru Novog Sada već duže vreme nije u najboljem stanju.

Mural koji prikazuje Petrovaradinsku tvrđavu oskrnavljen je crvenim auto-lakom, a od skora ga „krasi“ i jedna „zanimljiva“ parola.

Naslikan pre nekoliko godina, mural se nalazi na bočnom delu fasade Menratove palate, na Bulevaru Mihajla Pupina. Delovi murala su počeli da nestaju zbog otpadanja delova fasade, pa je već zreo za obnovu, piše Zoran Strika za portal 021.

Ipak, neko je dodatno želeo da naruži mural koji je bio kontra grafitima mržnje u gradu, pa je tako crvenim sprejom povukao liniju preko reči „tolerancija“. Pored ove reči dodato je: „Smrt perima“.

Autor grafita je verovatno želeo da poželi smrt „pederima“, ali ga je brzina da ne bude uhvaćen ili nepismenost, sprečila u tome, pa je na kraju ispalo to što je ispalo.

Murali tolerancije nisu prvi put na meti vandala. Pre dve godine oskrnavljen je mural tolerancije koji je oslikala organizacija New Point of Culture. Na njemu je ćirilicom bilo napisano „Novi Sad grad ljubavi“, da bi na latinici bilo dodato „i tolerancije“.

Ipak, i to malo latinice zasmetalo je nekome, pa je ona preškrabana, a ispod ovih reči su napisane iste, ali na ćirilici.

Da li je ovakvom grafitu mesto u osnovnoj školi?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

148 Shares
148 Shares
Share via
Copy link