Koronavirus Svet

U domu za stare u Montrealu preminula 31 osoba, osoblje ih ostavilo bez hrane i lekova i pobeglo

Fransoa Lego, premijer najveće kanadske pokrajine Kvebek, obratio se javnosti i saopštio da je u jednom domu za stare sa medicinskom negom u Montrealu preminuo 31 štićenik, nakon što se u domu pojavio koronavirus, a veliki deo osoblja je prosto „nestao“.

Za pet stanara doma potvrđeno je da su bili zaraženi koronavirusom, a ostali su umrli kao posledica nebrige, jer nisu dobijali lekove za ozbiljne hronične bolesti od kojih su inače patili.

Tragedija se nije mogla ni naslutiti 26. marta, kada je jedan pacijent iz tog doma upućen kao sumnjiv na koronavirus u Jevrejsku opštu bolnicu, gde mu je konstatovan kovid-19, i u toj bolnici je ubrzo preminuo.

Tri dana kasnije u samom domu umro je još jedan stanar.

Odmah nakon toga, zdravstvena inspekcija je ušla u dom i zatekla njegove štićenike prepuštene same sebi, bez hrane i lekova, u sopstvenom izmetu, kako su preneli mediji.

Inspekcija je konstatovala da je u međuvremenu veliki deo osoblja jednostavno prestao da se pojavljuje na poslu, zbog, kako se pretpostavlja, straha od koronavirusa i, naravno, potpunog odsustva elementarne odgovornosti i humanosti, a da nisu obavestili nadležne zdravstvene organe šta se dešava.

Vlada Montreala je, prema rečima premijera Legoa, juče obaveštena da je 31 štićenik doma preminuo.

Pokrenuta je i kriminalistička istraga.

Japan na ivici, medicinski sistem pred kolapsom

Izvor: Tanjug

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

93 Shares
Share via
Copy link