Magazin

Mladić u klinču sa porodicom zbog odluke da ostane u Srbiji: “Teraju me u Austriju, a ja ne želim tamo da radim”

aerodrom putnici
Foto: Profimedia

Jedan Srbin, u nameri da na društvenoj mreži Reddit čuje koristan savet, postavio je drugim korisnicima pitanje i ujedno predočio svoj problem. „Kako ubediti familiju da ne želim da idem u inostranstvo“, naslov je njegove ispovesti.

– Pre par meseci sam teške volje otišao za Austriju da radim na par meseci. Rekao sam aj da taman vidim Austriju i prođem celo to iskustvo, počinje priču o svom iskustvu, prenosi Nova.rs.

– E sad kad sam se vratio i uverio da sam bio u pravu i da ne želim tamo niti raditi niti živeti cela me familija napinje da se vratim. Bukvalno svi od ćaleta, keve, tetke i teče iz Austrije, kuma… Ja njima kada kazem da bih radije se mučio u Srbiji sa 4 puta težim poslom i manjom platom oni mi pričaju da sam lud. Kao na foru idi dok si mlad, piše korisnik Reddita.

– Ja sam generalno jedva izdržao tih par meseci, imao sam osećaj kao da sam u zatvoru. Jedan moj ortak takođe ima isti problem jedino što je on bio u Nemačkoj. Da li neko ima neki savet kako da ih ubedim u to, zapitao se neimenovani muškarac.

Kako ubdeiti familiju da ne zelim da idem u inostranstvo from serbia

Saveti uglavnom pesimistični

„Nećes ih ubediti nikada, u malim mestima je statusni simbol da ti neko radi van zemlje i donosi pare – moja tetka prica po celom selu kako joj je sin iz Beča doneo *pokazuje prstima* ‘vako tanak televizor!“, napisao je neko.

„Ljudi su toliko prosti da misle da moraš biti izuzetno uspešan da bi otišao bilo gde u inostranstvo i da su svi koji odatle nekad svrate u Srbiju maltene bogati, a ne da oni žive normalno a da je nama ovde sranje“, dodao je drugi korisnik.

Ipak, bilo je i konstruktivnih predloga.

„Tako što ćeš da nađeš posao i osamostališ se. Ako su iole razumni ljudi, prihvatiće tvoju odluku kao odraslog čoveka. Mislim, oni sve to govore iz najbolje namere iz svog ugla ali niko ne može iskusiti kako se ti lično osećaš. Bio si, probao si, nije kao da na slepo govoriš neću kao deca kad im kažeš da probaju nešto novo. Na kraju krajeva, radnika u Austriji i Nemačkoj će faliti ako da nije kao da je ta tvoja odluka nepromenljiva kroz recimo 2-3 godine ili kasnije“, glasio je jedan savet.

„Ako nemaju razumevanja i ne podržavaju te, rade to zbog sebe, da sebe osiguraju kad omatore. Radi ti onako kako misliš da je ispravno, mani se njih. Život je previše kratak da bi ga potrošili na ugođavanje drugima“, smatra korisnik Reddita.

Bilo je i onih koji smatraju da mladić ipak treba da ode iz Srbije.

„Praviš veliku grešku. Ako si vezan za prijatelje ili devojku ovde, veruj mi da svi oni dođu i prođu“, jedno je mišljenje.

„Ako nemaš neki dobar zanat ili visoke škole, nemoj. I ako imaš budi spreman na muku i zajebanciju. Poslušajte starijeg čoveka, ovde nema budućnosti, blizu je kraj ove raspale države“, glasio je sumoran komentar.

Izvor: Nova.rs

Dušan 17 godina radio na kruzerima, a onda mu je za Novu godinu stigla “čestitka” od Poreske

Čitajte Luftiku na Google vestima

125 Shares
125 Shares
Share via
Copy link