Magazin

Kada je imao 13 saznao da mu majka ima rak, 4 godine kasnije pronašao je ‘rešenje’

decak-rak-grudnjak

Julián Ríos Cantú je mladić iz Meksika koji je imao samo 13 godina kada je doživio najgori trenutak u svom životu. Naime, njegovoj majci je dijagnostifikovan karcinom dojke, doktori su imali jako malo nade za ozdravljenje i rečeno mu je da se pripremi za gubitak majke.

Ono što je situaciju napravilo još tragičnijom je to da je hemoterapija mogla uspeti da je karcinom dijagnostifikovan ranije.

Morali su joj odstraniti obe dojke, ali su joj spasili život, a on je znao da mora uraditi nešto čime bi pokazao svoju zahvalnost.

Bio je odlučan da će pronaći način za jako ranu dijagnozu karcinoma dojke, da bi postojala što veće šanse za preživljavanje.

Kada se karcinom dijagnostifikuje mamografijom, već je prekasno i zato su samopregledi jako važni, naročito u zemljama gde je zdravstvena nega ograničena, kao što je to u Meksiku.

Žene trebaju da nauče kako da se pregledaju i kako da prepoznaju kada nešto nije u redu.

Julian se bacio na posao: proučio je sve aspekte karcinoma dojke, uključujući metode i dijagnostiku, te šanse za preživljavanje.

Sa 17 godina osnovao je svoju kompaniju pod nazivom “Higia Technologies”.

Njegov cilj je bio da razvije jednostan način za žene širom sveta da dijagnostifikuju karcinom dojke što je ranije moguće.

Njegova kompanija napravila je nekoliko tehnoloških otkrića, a zadnje od njih je grudnjak sa preko 200 senzora ugrađenih u njega. Ovi senzori registruju promene u grudima žena.

Ti podaci se daju doktorima kako bi oni vodili računa o stanju pacijenata. Julian je jako ponosan na svoj izum.

Princip koji se krije u ovom uređaju je jednostavan, ali jako pametan: karcinom u dojci uzrokuje povećanje cirkulacije krvi kroz tkivo, što vodi do registrovane povišene temperature.

Gudnjak prati temperaturu, prenosi podatke na aplikaciju i upozorava ženu koja nosi grudnjak kada se jave neke značajne promene.

Nošenje grudnjaka 60 do 90 minuta sedmično omogućuje dovoljnu količinu podataka o zdravlju ženinih grudi. Prednost ove metode je da je temperatura uvek uzeta sa iste lokacije i vodi do veoma dobrih rezultata.

Julian je već nagrađen od predsednika Meksika za svoje otkriće. Grudnjak je još u fazi prototipa, ali će verovatno nakon potpunog testiranja biti pristupačan za širu populaciju. Julian i njegovi prijatelji su sigurni da će njihov izum biti uspešan.

Ima samo 18 godina, ali je već inovator i preduzetnik čiji će težak rad verovatno spasiti ogroman broj života.

Živeći uz majčinu dijagnozu i borbu sa karcinomom je za njega bilo strašno iskustvo, ali je uspeo od toga napraviti nešto pozitivno. Želimo mu veliki uspeh u budućnosti.

Izvor: magazin.ba

Bigl Tobi spasao Tanji život: Cvileo i režao, a zatim njuškom i repom ukazao na karcinom (FOTO)

243 Shares
243 Shares
Share via
Copy link