Magazin Srbija

Mladi u Srbiji ne pristaju na platu ispod državnog proseka

Mladi i zapošljavanje
Foto: Shutterstock

Kada završe školovanje čak 38 odsto mladih u Srbiji očekuje da će pronaći posao u periodu od mesec do tri meseca. Plata ispod državnog proseka nije prihvatljiva, proističe iz regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com, koji pripada Infostud grupi.

Prema istraživanju, 19 odsto mladih smatra da će na posao morati da sačeka tri do šest meseci, dok više od 15 odsto nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

– Njih 38 odsto tačno zna čime želi da se bavi posle završene škole, a 57 odsto ima ideju, mada nije u potpunosti sigurno – pokazalo je istraživanje Startuj.com.

Čak dve trećine mladih kaže da im nije prihvatljivo da dobiju platu ispod državnog proseka.

– Od poslodavaca iz IT sektora očekuju početne plate između 600 i 700 evra, a trećina njih ocenjuje da plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada – naveli su iz Startuj.com.

Istraživanje je pokazalo i da su mladi otovreni za sezonske i honorarne poslove, koje smatraju dobrim načinom za sticanje radnog iskustva.
Kada je reč o pozicijama na koje najčešće konkurišu pri traženju posla, to su prodavac, administrativni radnik, komercijalista, telefonski operater i poslovni sekretar.

Traženi su i poslovi u oblastima marketinga, ekonomije, prodaje i upravljanja kadrovima, dok je IT sektor sve traženiji među mladima zbog uslova rada koje ta oblast nudi.

Izvor:Nova

Više od 350 hiljada Srba mesec pregura na krompiru i 200 g čajne, mladima sa fakultetom prva plata kao nadnica u Vijetnamu

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
52 Shares
Share via
Copy link