Balkan Vesti

„Mladi Hrvati idu na cajke jer nemaju kulture ni znanja“

cajke
Foto: Neva Zganec/Pixsell

Nedavno istraživanje EUROSTAT-a pokazalo je da je Hrvatska u samom začelju Evropske unije po konzumaciji kulturnih sadržaja, a upravo je to bio povod zbog kojeg je ‘Hrvatska glazbena mladež’ održala konferenciju na kojoj su pokušali objasniti šta je dovelo do tih poraznih rezultata.

Oni svaljuju krivicu na izopačeni sistem vrednosti, te iskrivljenu prezentaciju muzičkih vrednosti u hrvatskom društvu, gde se kao jedina mogućnost nameću narodnjački klubovi i cajkaška supkultura.

– Mladi radije uživaju u cajkama po narodnjačkim klubovima, nego koncertima klasične muzike jer im manjka kulture, znanja i volje za muzičkim odgojem – zaključeno je na konferenciji te institucije koja već više od 60 godina, kako kažu, promoviše i podstiče napredak mladih muzičara u Hrvatskoj.

– Stvaraju se zvezde od muzičara narodnjačkog štiha, veliča se njihov privatni život i aktivnosti, nameću norme njihova ponašanja i stvara potpuno kriva slika u hrvatskom društvu što muzika istinski jeste. Taj izopačeni sistem vrednosti se nameće danas mladima kao jedini pravi kojega trebaju da slede te u toj nepravednoj situaciji gubi istinska muzika – izjavila je glavna sekretarka HGM-a Dubravka Dujmović Kušan na konferenciji koja je održana u zagrebačkoj Mimari.

– Za svladavanje umetničkih sadržaja potrebna je određena količina napora i znanja. A to nemaju svi, niti je takav slučaj kod svih mladih građana ove države. Stoga je razumljivo da će radije u takvom stanju otići i utažiti svoju potrebu za muzikom u narodnjačkom klubu, a ne koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog. Moram naglasiti da kod mladih ljudi postoji entuzijazam i volja da uživaju u klasičnoj muzici, ali se on sistematski skreće prema nekim drugim vrednostima u društvu, odabiranjem cajki umesto Mozarta – dodao je predsednik HGM-a Tonći Bilić.

Nedavno se pitanjem zašto sve više mladih ide na cajke bavila i emisija HTV-a „Oči na oči“.

– Gori, jednostavno gori klub, gori sve. Ta vrsta muzike, te reči pogode me. Takvog nečeg nema nigde – opisao im je tad jedan mladić kojeg su srele ispred popularnog narodnjačkog kluba u Zagrebu.

Izvor: Index

Beograđani o zabrani „cajki“ u Hrvatskoj: „Neka slušaju onih nekoliko pesama Jelene Rozge“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link