Balkan Magazin

Ovako su izgledale misice Srbije i Hrvatske pre 90 godina (FOTO)

Beograd, pre 90 godina
Foto: Arhiva

Da li se pojam lepote promenio? Večito pitanje… Fotografija mladih misica iz Srbije i Hrvatske od pre 90-ak godina možda da odgovor.
Fotografija na kojoj se nalaze mis Srbije i mis Hrvatske nastala je u prvim decenijama 20. veka.

U Beogradu je prikazana kao deo putujuće izložbe „Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe“ (2017- godine) autorke prof. dr Nataša Mišković, ali je pažnju javnosti privukla tek kada se pojavila na društvenim mrežama nekoliko meseci kasnije.

Sada smo rešili da vas podsetimo na ovaj sasvim drugačiji pojam lepote koji je negovan na našim prostorima pre skoro veka.

Naime, misice su obučene u narodnu nošnju i daleko su od toga kako danas zamišljamo devojke koje se takmiče na izborima lepote.
Ipak, većina onih koji su komentarisali fotografiju složili su se da se pojam ženstvenosti od tada do danas uopšte nije promenio. Sve ostalo, nažalost, jeste.

Ideja izložbe bila je da se kroz foto-građu preuzetu iz jugoslovenskih i turskih dnevnih listova tokom ’20-ih i ’30-ih godina prati razvoj država nastalih na ostacima Osmanskog carstva.

Ova fotografija je bila samo jedna od onih kojima je kroz objektive foto-reportera „Politike“ i „Vremena“ i istanbulskih listova „Džumhurijet“ i „Akšam“ autorka izložbe dočarala svakodnevni život ljudi iz Beograda, Sarajeva, Istanbula i Ankare u prvim decenijama 20. veka.

Izvor: dnevno.rs

Nikolina je jedina Srpkinja kojoj je oduzeta titula misice, lažno se predstavljala, ukrala krunu i zbrisala u inostranstvo

Čitajte Luftiku na Google vestima

84 Shares
Share via
Copy link