Beograd Magazin

Ko je ustaša koji je dobio ulicu u Beogradu, a Hrvati beskrajnu inspiraciju za sprda*inu

Zagrebački Jutarnji list objavio je vest da je još jedan partizan i narodni heroj uskraćen za tu čast da jedna od gradskih ulica nosi njegovo ime, te da će tu privilegiju ubuduće imati nekadašnji visoki zvaničnik Nezavisne Države Hrvatske.

Ništa čudno, osim što se pomenuto preimenovanje dogodilo u Beogradu.

Pod naslovom “Ustaša ima ulicu u Beogradu” zagrebački dnevnik navodi da je “nedavno službeno objavljeno da je nekadašnja Ulica Stevana (Stjepana) Filipovića promenila naziv u Ulica Emila Perške” i da se u obrazloženju odluke navodi da je “Perška bio profesionalac, zvezda jugoslovenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”.

Jutarnji list međutim dodaje da se, kada je već odlučeno da Perška dobije ulicu, otkrilo da je on bio i hrvatski nacionalista koji je od uspostavljanja NDH do kraja rata radio u policiji.

Odlukom beogradskih vlasti, kako dodaje zagrebački dnevnik, ulica je oduzeta Stjepanu Filipoviću, Hrvatu koji je kao partizanski komandant, pogubljen u Srbiji, a njegova slavna fotografija na kojoj stoji uzdignutih ruku nalazi se u sedištu UN, dok je njegov spomenik u Hrvatskoj, dignut u vazduh.

stjepan filipovic

Za razliku od Filipovića, koji je bio Hrvat i jugoslovenski orijentisani komunista, Perška je po nacionalnosti Slovak, ali politički, žestoki Hrvat, piše Jutarnji list dodajući da ga to ipak nije sprečavalo da između 1920. i 1928. igra za reprezentaciju Kraljevine SHS, za koju je nastupao na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928.

Navodeći podatke iz njegove biografije, zagrebački dnevnik dodaje da hrvatski desničari slave Emila Peršku zbog načina kako je navodno skončao. Tvrdi se da nije pobegao pred partizanima nego ih je s oružjem dočekao u svojoj kući na Zvezdi, i tada je ubijen. Samo, koliko je poznato, ne postoje svedoci ni materijalni dokazi koji potvrdju tu priču, piše Jutarnji list.

Dok Srbija tone u fašizam, u novosadskom gradu-pobratimu imamo ovo

17 Shares
Share via
Copy link