Magazin

On je bio pravi Švaba iz „Rana“, u dosijeu imao 97 teških dela, ubila ga policija

besa
Foto: Printscreen

Mirko Bešević Beša (26), iz Beograda, ubijen je 6. juna pre 2001. godine. Tog dana oko 2.45 u Borskoj ulici likvidiran je u sukobu s policijom.

Beševića, za kojim je policija tragala već duže vreme, uočila je Interventna jedinica dok je parkirao ukradeni „golf“, pisalo je svojevremeno na Fejsbuk stranici „Legende devedesetih“.

Policajci su izašli iz svog vozila sa namerom da uhapse Beševića, ali je on krenuo autom u rikverc, udario u policijski džip, a istovremeno iz pištolja (CZ 99), za koji nije imao dozvolu, pucao na policijsko vozilo.

Hitac iz Beševićevog pištolja pogodio je haubu, rikošetirao i probio šoferšajbnu na mestu suvozača. Policajci su uzvratili vatru, ali je Bešević počeo da beži Borskom ulicom. Kako im je vozilo od udarca bilo oštećeno, policajci su peške nastavili da jure Beševića i stigli ga 400 metara dalje, gde se zaustavio ukradeni „golf“.

Tu su zatekli ranjenog Beševića, a hitna pomoć koja je ubrzo stigla konstatovala je da je preminuo.

Policajci su u pravcu Beševića ispalili više od deset metaka, od kojih je jedan pogodio Beševića sa strane u spoj pancira koji je imao ispod košulje.

Kako na konferenciji za novinare u GSUP -u rekao načelnik gradskog SUP – a general-major Boško Buha, Bešević je od ranije poznat policiji i na duši je imao 97 krivičnih dela.

– Bešević je karijeru kriminalca počeo u ekipi pokojnog Zorana Uskokovića Skoleta, ali se brzo osamostalio. Pištolj koji je pronađen kod Beševića ima serijske brojeve, ali nije evidentiran u GSUP- u – rekao je tada poručnik Milan Popović, načelnik Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata.

– Bešević se krio već duže vreme, ali je nejasno kako je uspeo da odloži čak osam puta izvršenje kazne na koju je bio osuđen zato što je prošao na crveno svetlo i zgazio osmogodišnjeg Dalibora Dimovskog. Za ovo delo bio je osuđen na dve godine zatvora – naglasio je Popović.

Debeo dosije

Mirko Bešević je 30. maja 2000. godine u Ulici kneza Višeslava, iz automobila u pokretu pucao i ubio Dejana Plavšića (30) koji je upravljao BMW-om.

On je osumnjičen osumnjičen i da je 2. decembra iste godine u Ulici Ivana Milutinovića pokušao da od jednog vozača otme „mercedes“.

Kada je vlasnik pružio otpor, Bešević je pucao i ranio ga u ruku. Ranjeni vozač je uspeo da otme Beševiću pištolj za koji je kasnije ustanovljeno da je iz njega ubijen Plavšić.

Bešević je 26. novembra 1999. godine na raskrsnici Balkanske i Narodnog fronta, takođe iz kola u pokretu, pucao na Dejana Caričića koji je sedeo u parkiranom „audiju“.

Beša je pravi Švaba

Mirko Bešević Beša i njegov drugar, takođe „žestoki momak“, Marko Pejković Kameni poslužili su reditelju našeg kultnog filma „Rane“ Srđanu Dragojeviću kao inspiracija za likove Švabe i Pinkija.

To je potvrdio i reditelj rekavši da je gledao njihovu ispovest u dokumentarnom serijalu „Tragač“, da je znao da je priča autentična i da mu je poslužila za rasplet odnosa Pinkija i Švabe.

Pinki iz filma „Rane“ preminuo je u vojnoj kasarni – rezultati obdukcije su zastrušujući

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

216 Shares
216 Shares
Share via
Copy link