Magazin Srbija

Mirjana je neustrašiva kaskaderka, bez trunke straha radi na velikim visinama i osvaja planinske vrhove

Foto: Facebook/Mira Jug Rvović

Mlada Novovarošanka Mirjana Rvović, voli sport „na ivici“, planinari, penje se po otvorenim stenama, bavi se „visinskim radovima“, a odnedavno je i kaskaderka. sazdana je od adrenalina.

Kako o njoj izveštavaju TV 5 Užice, „prve korake ka ekstremu“ napravila je u svojim studentskim danima.

U njenoj biografiji nalazi se i savladan planinski vrh od 3.000 metara visine. Visila je i sa oblakodera.

– Tu sam videla koliko lepo funkcionišu planinarska društva, koliko je lepo druženje i koliko sve to odgovara mom organizmu – priroda, planina, šetnja – govori o počecima planinarenja dok je još bila na Geografskom fakultetu.

Bila je na Karpatima, Olimpu, Triglavu, na Rili u Bugarskoj, Vihrenu, Todorki. Savladavala ih je i tražila sve više vrhove.

Zapazili su je speleološkog saveza, nakon čega je postala njihov član. Dobila je preporuku i da postane deo sektora za vanredne situacije. Priključila se, postala spasilac iz ruševina i visokogorski spasilac.

– To me je odvelo na neku obuku u Rusiju gde sam dobila licencu za industrijski alpinizam iz Ministarstva vanrednih situacija Rusije. To mi je mnogo značilo – govori za TV 5 Užice.

Počela je kasnije da se bavi i penjanjem na otvorenim stenama. Malo rizičnija verzija je, kaže, tradicionalno penjanje.

– To je ono kada idete na, mi kažemo, devičansku stenu. Gde nema nikakvih pomagala. Mi nosimo puno svoje opreme, metalne zaglavke – objašnjava kako se snalaze.

To joj je, dodaje, najzanimljivije.

Utom dobija stipendiju od Ministarstva obrazovanja Rusije kako bi se školovala na nacionalnom univerzitetu, a nakon povratka u Srbiju počinje da se bavi visinskim radovima, što znači na održavanju visokih zgrada, fasadnim radovima, popravkama.

Zato što je teško naći devojku koja sve to sme, angažovana je i kao kaskader. U seriji „Kljun“ skočila je sa mosta visokog 20 metara.

Navikla je da četiri od sedam dana nedeljno bude fizički aktivna. Prehlade i povrede, kada mora da se odleži, zbog toga joj najteže padaju.

Izvor: Telegraf

Prva žena vatrogasac u novosadskoj brigadi ruši sve predrasude o slabijem polu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

23 Shares
Share via
Copy link