Magazin Novi Sad

Vučić se pravio gluv na vapaj naroda, zbog toga će gledati 3. srpski ustanak

Foto: Facebook/ Miran Pogačar

Miran Pogačar je komentarišući bolokadu auto-puta u Novom Sadu, za naš portal rekao da je zadovoljan odzivom Novosađana i da su okupljeni građani poslali jasnu poruku šta misle o projektu za izgradnju rudinika koji planira Rio Tinto kao i o režimu Aleksandra Vućića.

Prema Miranovim rečima, srž ili okosnica daljih planova jeste da svaka sledeća blokada mora biti za stepen ostirija.

– Novi Sad je na meti građevinske i šljunak mafije koji u sprezi sa najvišim organima pokrajinske vlasti, prekrajaju urbanističke planove u korist investitora i par pojedinaca. Tu mislimo pre svega na Galens i Nebojšu Petrića, koji kao privilegovan investitor otkupljuje parcele u Novom Sadu i na Fruskoj Gori i diktira u kom pravcu će se razvijati grad. Fruška Gora je napadnuta urbanizacijom privilegovanih i upravo je oni uništavaju zbog lične koristi. Vlasnik Galensa se ponaša kao vlasnik prirodnih dobara svih nas. Planirano izmeštanje odbrambenog nasipa i ugrožavanje betonizacijom riparijalnog područja Šodroša i Kameničke ade, predstavlja nasilnički čin i ugrožava bezbednost gradjana Novog Sada od velikih voda – kaže za Luftiku Miran Pogačar.

– Zadovoljni smo odzivom, naročito ako uzmemo u obzir da smo izveli poduhvat blokade Autoputa, koji jeste rizičan, lokacija je dalja, vreme je bilo lose i bio je praznični dan i niko nikada u našem gradu nije izveo ovakav poduhvat, međutim, Novosađani su potvrdili da su društveno odgovorni i više stotina naših sugrađana je poslalo jasnu poruku šta misli o projektu Rio Tinto kao i o režimu Aleksandra Vučića – kaže Pogačar.

Foto: Facebook/ Miran Pogačar

Prema njegovim rečima plan za naredne blokade će konkretno znati posle zajednickog sastanka ekoloških i srodnih organizacija iz cele Srbiji u organizaciji SEOS-a radi planiranja sledećih koraka.

– Ono što će biti srž ili okosnica daljih planova jeste da svaka sledeća blokada mora biti za stepen ostirija. Nažalost videli smo da državni aparat dijalog sa nezadovoljnim narodom vodi jedino primenom sile i pendrecima, shodno tome će i naš plan biti pripremljen, ako treba učinićemo da cela Evropa i svet pogledaju u ovom pravcu, jer znamo da Vučić to sigurno nece moći da ignoriše. Predsednik se pravio gluv na vapaj naroda, zbog toga će sada gledati treći srpski ustanak – kaže Pogačar.

Na pitanje da li se oseća bezbedno kao ekološki aktivista u Srbiji, Miran objašnjaca da ne može da kaže da se oseća bezbedno.

– Ne mogu da kažem da se osećam bezbedno, a s druge strane, ne mogu da kažem ni da se osećam ugroženo na neki način. U većim sredinama, kao što je Novi Sad, bezbednost građana je svakodnevno ugrožena, upravo zahvaljujući vladajućoj strukturi i njenoj sprezi sa mafijom. U manjim sredinama je još gora situacija. Problem je takođe, što se policija zloupotrebljava zarad stranačkih interesa SNS-a da zastrašuje pojedince, a kad je potrebno da reaguje i zaštiti građane onda najčešće ne reaguje uopšte – kaže on.

Sugrađanima koji dele stavove okupljenih na blokadama, a iz nekog razloga nisu izašli na ulicu, Pogačar poručuje da je sada najpotrebnije da izađu na ulicu gde god to bude bilo potrebno.

– Sad je najpotrebnije da izađemo na ulicu i gde god bude trebalo. Što nas je više na ulicama to smo sigurniji i pobeda je izvesnija. Rio Tinto i litijum predstavljaju jedan konkretan problem, ali narod će upravo ovde pokazati da su naše pobede moguće i da svako ko dolazi u Srbiju da eksploatiše naš narod i našu zemlju da će biti dočekan na isti način kao Rio Tinto.

– Ne možemo da dozvolimo da Srbija postane kolonija i da nam megakoorporacije prekrajaju sudbine, otimaju najplodniju zemlju i teraju ljude sa vekovnih ognjišta – zaključio je Pogačar.

I Novi Sad ima svoj Rio Tinto  mafiju koja gradi po svojoj meri (VIDEO)

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

509 Shares
509 Shares
Share via
Copy link