Magazin Novi Sad

I Novi Sad ima svoj Rio Tinto – mafiju koja gradi po svojoj meri (VIDEO)

Foto: Printskrin/ Facebook Radio 021

Novosađani su se danas pridružili blokadama koje se organizuju širom Srbije zbog rudnika litijuma koji planira Rio Tinto.

– Novi sad je izašao na ulicu i svaki put će se odazvati i neće stati svaki put kada bude trebalo i za Novi Sad i za Vojvodinu i za Srbiju – rekao je Miran Pogačar na današnjoj blokadi u znak protesta zbog rudnika koji planira Rio Tinto ali i brojnih problema koji pogađaju Novosađane.

– Prvi i osnovni zahtev je povlačenje svih dozvola koje je dobio Rio Tinto – rekao je Pogačar i poručio Rio Tintu da će u Srbiji moći da sade povrće i ništa više, a i to ako im dozvolimo.

Ukoliko do povlačenja dozvola ne dođe do naredne subote, uslediće konkretnije akcije i radikalizacija protesta, poručio je on.

– Generalni urbanistički plan Novog Sada neće proći, neće proći uništavanje ovog grada i nećemo dozvoliti da mafija gradi po svojoj meri – rekao je Pogačar okupljenima.

Za vreme proteste okupljeni demonstranti su propustili kola u kojima je bila majka sa detetom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Podsećamo, aktivisti Ekološkog fronta Novi Sad zajedno sa saborcima iz Ekološke Inicijative Temerin, Udruženjem Akvila BP, Organizacijom za očuvanje prirode i životinja – OSNA posetili su Gornje Nedeljice i kako su naveli, Rio Tinto mafiju.

Ono što su zatekli opisali su skoro kao ratno stanje.

Videli su: urušene i napuštene kuće, prodata imanja, džipove i razne otimače života i zdravlja. Ivan Jularić, aktivista i član Ekološke Inicijative Temerin kaže da ljudi još uvek suštinski i u potpunosti nisu svesni razmere problema – jer su se oni (aktivisti) sa pojedinim detaljima upoznali u razgovoru sa meštanima.

I Novosađani se uključili u bitku za Jadar i Gornje Nedeljice

 

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

831 Shares
831 Shares
Share via
Copy link