Magazin Srbija

Ministarka Irena Vujović kiti Tanjug parama kao kum muziku: 2 miliona za ‘medijsko praćenje’

Za Medijsko praćenje aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine, kojim rukovodi Irena Vujović, pre tri meseca je izdvojeno dva miliona dinara.

Putem javne nabavke pomenuti posao je dobilo Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug, koje je ranije ovog meseca izbrisano iz Agencije za privredne registre.

U decembru 2020. godine, Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je odluku da ugovor koji se odnosi na medijsko praćenje tog vladinog tela dodeli Tanjug JP, Obilićev venac 2, Beograd.

Kako se navodi u ugovoru, procenjena vrednost javne nabavke iznosi tačno 2 miliona dinara bez PDV-a, a na pomenutoj javnoj nabavci Tanjug se pojavio kao jedini ponuđač.

U ugovoru se navodi da je komisija, pošto je pregledala ponudu Tanjuga, konstatovala da je ista podneta u skladu sa zahtevima iz konkursne dokumentacije.

“S obzirom da je podneta ponuda od samo jednog ponuđača i da je prihvatljiva prema dostavljenoj dokumentaciji i procenjenoj vrednosti, naručilac će dodeliti ugovor ponuđaču Tanjug JP, Obilićev venac 2, Beograd”, navodi se u ugovoru koji potpisuje ministarka Irena Vujović.

odluka
Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, početkom meseca je javno preduzeće Novinska agencija Tanjug, koja je odlukom Vlade na 10 godina ustupljena firmi “Tačno”, izbrisano iz Agencije za privredne registre.

To se može videti na sajtu APR, ali i u medijskom registru, gde piše da su izbrisani Generalni servis Tanjuga, Servis vesti iz strane štampe, Servis vesti na engleskom jeziku, Ekonomski servis, Video, Foto i Fono servis, kao i Servis vesti, BIZ servis i Premium servis.

U isto vreme u registru medija firma “Tačno” registrovala je svoj Tanjug servis na engleskom jeziku, Video, Foto, BIZ i Lajvstrim servis.

Brisanje JP Novinska agencija Tanjug iz APR donekle je predstavljalo iznenađenje, budući da to niko nije najavio. Prema zvaničnim informacijama, Tanjug je samo ustupljen na 10 godina kompaniji “Tačno”, koja je u vlasništvu firme “Minakord” Željka Joksimovića i Manje Grčić i RTV Pančeva, čiji je gotovo stopostotni vlasnik Radoica Milosavljević.

Kruševački biznismen i vlasnik 13 lokalnih medija u Srbiji Radoica Milosavljević jedan je od 27 donatora koji su, objedinjeni u konzorcijum, kupili oko 590 kvadrata prostorija na Novom Beogradu pa ih poklonili Srpskoj naprednoj stranci, objavio je ranije Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Milosavljević je rođen 1948. godine u Kruševcu.

Na izbornoj listi SPS-a za parlamentarne izbore 2007. naveo je da je po obrazovanju diplomirani ekonomista, a 2008. da je diplomirani inženjer tehnologije.

Član je Socijalističke partije Srbije od osnivanja, a bio je i predsednik Okružnog odbora te stranke.

Od 2009. do 2012. godine bio je zamenik gradonačelnika Kruševca.

Bio je direktor Sportskog centra Kruševac, predsednik FK Napredak i predsednik Sportskog saveza.

Vlasnik je preduzeća za proizvodnju plastične ambalaže „Sloga“. Vlasnik je klinike „Sloga medik“ koja je prema pisanju medija izbrisana iz registra APR-a. Kako kaže, suvlasnik je više škole za menadžment, ali nije poznato koje.

Domaći mediji navode da je dva puta osuđivan (zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave 1985. godine je osuđen na 18 meseci zatvora, a 1988. je ponovo osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja).

Međutim, prema njegovim rečima bio je osuđen na 16 meseci zatvora i to 1978. godine zbog prekoračenja ovlašćenja na mestu predsednika Sportskog kluba Napredak.

Široj javnosti je postao poznat nakon što je u procesu privatizacije kupio čak trinaest medija širom Srbije.

Krajem prošle godine, baš u danima kad je ministarka stavila paraf na ugovor koji podrazumeva medijsko praćenje rada njenog resora, ponovo su se pojavili problemi sa kvalitetom vazduha u Srbiji.
Međutim, iz nadležnog ministarstva su ostali nemi na apele da preduzmu nešto po pitanju toga što stanovnici pojedinih gradova praktično mogu da vide vazduh koji udišu.

Istovremeno, Irena Vujović se odlučila na medijsko tihovanje, pa je deo javnosti s pravom postavljao pitanje gde se nalazi ministarka, prenosi Nova.rs.

Jovana Joksimović: Put od voditeljke na BK TV do glavne urednice Tanjuga nekome bi bio trnovit, ali ne i njoj

103 Shares
103 Shares
Share via
Copy link