Magazin Novi Sad

Milovan je brutalno pretučen i pronađen mrtav pored klupe u Novom Sadu, majka krivi policiju za smrt

Telo Milovana Ilića (28) pronađeno je početkom maja prošle godine u između zgrada u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu. Smrt mladića obavijena je velom misterije, a njegova majka Diana Ćelić od tada pokušava da dobije odgovor na pitanje – ko je odgovoran za smrt njenog sina.

I pored teških telesnih povreda i dokaza da je mladić brutalno pretučen, između ostalog i u policijskoj stanici – zaključak i novosadskog tužilaštva i apelacije je da je mladić preminuo od kombinacije alkohola i lekova u krvi.

Majka Milovana Ivića ipak ne odustaje od toga da istinu o okolnostima sinovljeve smrti potraži pred sudom, piše N1.

Dvorište između zgrada u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu – drugi maj 2018. godine. Zbog remećenja javnog reda i mira privedeni su dva mladića i devojka.

Jedan od njih je bio Milovan Ivić. Njegova majka tvrdi – bio je žrtva policijske brutalnosti i za N1 prepričava ono što je njoj ispričao sin.

“Moj sin insistira, od policajca traži poziv i hoće da pozove, insistira, hoću da nazovem majku, vi nemate pravo da me tučete. S tim da mu policajac prilazi, udara ga čizmom, udara ga u rame, pada mu glava i tako oštećuje desnu arkadu, s tim da mu prilazi i više puta ga udara o glavu o taj isti beton”, priča Diana Ćelić.

Iz policijske stanice ga puštaju narednog jutra u 6 sati. U majici koju Diana i dalje čuva.

“Ja kad sam njega videla, ja nisam mogla da verujem da to radi policija. Ja sam u šoku bila, njegova glava je bila uveličana, znači dupla glava, čelo puno hematoma, znači iznad desnog oka imaju, ta arkada što je zašivena, pa su mu stavili taj flaster… Levo oko mu je bilo spušteno, usne su mu bile tamne, uši su mu bile indigo crne, desna ruka mu je bila natečena”, kazala je Diana.

Povređeni mladić je insistirao da se vrate u policijsku stanicu i da slučaj prijave. Tamo su odbili da sastave zapisnik i da im pokažu snimke sa kamera. Odlučni da unajme advokata, sve ostavljaju za sutra.

Sutra je, međutim, bilo prekasno – jer iste večeri Milovan je izašao iz stana i nikada se nije vratio. Narednog jutra, majku je probudio poziv da identifikuje njegovo telo.

Telo je pronađeno pored klupe, nedaleko od mesta gde je nesrećni mladić tokom noći još jednom brutalno pretučen.

Na snimcima sa sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada se vidi kako mu prilazi pet muškaraca, napada ga i brutalno ga prebija. Tukli su ga i nogama.

Na snimcima se vidi kako se jedan od napadača kači o šipku i šutira ga nogama u glavu.

To su zabeležile nadzorne kamere sa okolnih zgrada. Tužilaštvo je, međutim, izolovalo snimke sa samo dve kamere, od ukupno deset, koliko su na licu mesta izbrojali stručnjaci iz Beogradskog centra za ljudska prava.

“Uviđaj je, po mom sudu, površno urađen, slike sa uviđaja su crno-bele, čak nisu ni u boji, i zamislite – u zapisniku o vršenju uviđaja i u izveštaju o kriminalistično-tehničkom pregledu mesta događaja piše: pronađeno telo mladića te starosti, utvrđeno da se radi o tom i tom licu, u džepu imao ovaj i ovaj dokument, toliko para… Dakle, ako je to kriminalistička tehnika i ako su to neke forenzičke radnje, onda to stvarno prilično površno i netemeljno”, ocenio je Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Obdukcija pod “neobičnim okolnostima”

I obdukcija je izvršena, pod najblaže rečeno – neobičnim okolnostima. Nalazi obdukcije su u nekoliko navrata menjani, deo Milovanovih telesnih povreda nije dokumentovan, da bi na kraju bilo utvrđeno da je mladić preminuo “od kombinacije lekova i alkohola”.

Nikada nije utvrđeno šta se dešavalo veče posle puštanja iz policijske stanice, nikada nije razjašnjeno šta se dešavalo u policijskoj stanici – jer su snimci sa nadzornih kamera izbrisani.

“Ne možete da dokaz jedan o učinjenom krivičnom delu dopustite da tako nestane, i da niko za to ne snosi nikakvu odgovornost. Nekoliko detalja zaista ukazuje na to da je bilo zataškavanja ili da je postojao veliki nemar koji nije podnošljiv, da uviđaj se svede na tri-četiri crne fotografije, da se sa obdukcijom ne zna šta se sve desilo, da se veruje na reč, da čas bude nalaz ovakav, čas onakav… Da to niko ne proveri, da tužilac na sve te sumnje odluči da okonča postupak – to je razlog zbog kog mi mislimo da ovaj predmet zaslužuje pažnju. Ne možete da sprovedete uviđaj smrtnog slučaja tako što ćete da slikate 3-4 fotografije crno bele, i da kažete šta lice ima u džepu. To nije detaljno istraživanje smrti… Odgovornost države postoji ne samo za zataškavanje, postoji i za nemar. Dakle, država je obavezna po standardima EU suda za ljudska prava, dužna je da sprovede delotvornu istragu navoda o zlostavljanju i delotvornu istragu sumnjivih smrti”, kaže Ilić.

U novosadskoj policiji su za N1 negirali da je nad Milovanom Ivićem posle privođenja primenjena sila i pozvali se na zaključke tužilaštva koju je istragu o ovom slučaju zatvorilo u maju.

Ni na apelaciji nisu uzeli u obzir mogućnost da je mladić preminuo od posledica prebijanja.

Beogradski centar za ljudska prava žalbu Ustavnom sudu podneo je u junu i spremni su da idu i pred Evropski sud za ljudska prava.

Kažu, međutim, da im u ovom slučaju vreme nije saveznik, a od smrti Milovana Ivića prošlo je skoro 20 meseci.

Godina je prošla, a pitanje je isto: Ko je ubio Davida Dragičevića?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Gagarinova ulica je mračna i u blizini je igralište košarkaško/tenisko stecište narkomana , to svi znaju, pitanjie je zašto se mladić tamo našao poslastičare tamo nema?

    • Ovde nije tema da li se drogira ili nije, i da jeste nije ni tebi ni meni time naudio vec samome sebi, i to ne daje za pravo vlastima da ga ubiju batinama, i treba da odgovaraju kao hladnokrvno ubice, od 10 kamera izabrali su snimke verovatno onih na koje se slabo vidi i na koje se ne vidi lice osumnjičenih muškaraca samim tim bas zato sto je takva ulica da zločin prepisu npr narkomanima, oni su ga premlatili u stanici da bi ga zastrašili da ih ne tuzi da se to ne provlači po javnosti ajde još malo da ga biju i eto rezultat, sramota trba da vas bude ako vam je drago sto takvi nam ulice cuvaju, ako je uopste cuvaju. Sa autopsijon razvlacili da bi mogli da napisu sta im odgovara da jadna majka nemoze da dokaze nista, ako ga nisu tukli a panduri su to tacno znaju de da udaraju de ko nije imao faktura tako da na kostima nista se ne vidi. Sramota sa vase strane da se case dete drogom sutra truje hoćete li vi da ga ubijete batinama kao oni ovog momka ili probati mu pomoći?

    • Otisao je do coveka koi mu je poslao br.advokata koome je trebao da se obrati za prebijanje od strane interventne policije. Zvao je coveka sa mog telefona. Tako smo se razisli. Tamo su zgrade i u tim zgradama zivi taj covek. Moje se dete nije vratilo. Taj covek Vlada tvrdi da nije dosao do njega. Tu vece jos jednom je prebijen tj.dotucen-ubijen. On nije bio narkoman

OGLAS

PARTNERI SAJTA


743 Shares
743 Shares
Share via
Copy link