Izbori 2020 Magazin

Milošu Vučeviću se smeši ministarska fotelja, ko će biti novi gradonačelnik Novog Sada?

Gradonačelnika Novog Sada i potpredsednika SNS Miloša Vučevića, kome je ovo drugi mandat na čelu grada, na ovoj funkciji uskoro bi mogao zameniti neko od stranačkih kolega.

Kako Nova.rs nezvanično saznaje Vučević, kao čovek od poverenja Aleksandra Vučića, viđen je za ministarsku fotelju i novu stranačku funkciju, a kako je svojevremeno i sam izjavio “prirodno je da posle dva mandata na to mesto dođe neko nov, svež i bolji”.

A sudeći po izbornoj listi kandidata za odbornika Skupštine grada Novog Sada, sa koje se prema propisima kandiduje gradonačelnik, “nov, svežiji i bolji” kandidat bi bio Milan Đurić, drugoplasirani na listi SNS Novi Sad.

milan-djuric01-foto-sajt-Grad-Novi-Sad
Foto: Sajt grada Novog Sada

Pored stranke, Đurić sa Vučevićem deli i profesiju, te bi se nakon Maje Gojković, Igora Pavličića i Miloša Vučevića, nastavio niz advokata na čelu grada.

Đurić se od 2012. godine nalazi na mestu gradskog sekretara. Rođen je 1977. godine u Novom Sadu, a nakon završene gimnazije diplomirao je 2002. godine na Pravnom fakultetu. Od 2005. se, kao i Vučević, bavio advokaturom, a po dolasku SNS na vlast, od 2012. postaje član Gradskog veća za upravu i propise, gde se i danas nalazi.

Mada u Gradskoj kući slovi za vrednog i sposobnog čoveka, kuriozitet je da je Đurić potpuno nepoznat široj novosadskoj javnosti, kao i među advokatima.

I dok sa jedne strane Novosađani smatraju da je njegova anonimnost i nepovezanost sa bilo kojom aferom prednost, znatan broj je onih koji smatraju da će Đurić biti “isturen” samo kao figura gradonačelnika, dok će se gradom zapravo rukovoditi iz centrale SNS.

Naime, tvrdnje da Novim Sadom i Vojvodinom svakako upravlja predsednikov brat Andrej Vučić nisu ništa novo, tako da bi se u Đurićevom slučaju samo nastavilo u ovom maniru.

Sledeća na listi kandidata je pedesetogodišnja Cvija Vasić, sekretarka Gradskog odbora SNS.

Ova dugogodišnja odbornica SNS je, prema pisanjima medija 2013. godine zaposlena u Zavodu za izgradnju grada kao “informatički tehničar”.

No, po zvaničnoj listi kandidata za odbornike SNS kao obrazovanje joj se navodi “diplomirani menadžer”.

Vasićeva, sem sporadičnih izjava za medije prilikom dobrovoljnog davanja krvi stranačkih aktivista, takođe nije poznata novosadskoj javnosti.

Njeno poslednje medijsko pojavljivanje je bilo u oktobru 2019. godine na stranačkoj slavi Sveta Petka, gde je izjavila “da joj je izuzetna čast što joj je, posle mnogih godina pripremanja stranačke slave, pripala čast da te godine bude kuma (slave)”.

dina-vucinic

Ispod Cvije na listi se nalazi još jedna žena, tridesettrogodišnja pravnica Dina Vučinić. U odborničkim klupama SNS Vučinić se našla još kao studentkinja, a u međuvremenu je postala šefica Odborničke grupe, vrlo aktivna u odbrani stavova stranke i poznata po oštrim polemikama sa opozicionim kolegama iz Skupštine grada.

Široj javnosti je postala poznata u aprilu prošle godine, kada se sa svojom odborničkom grupom zatvorila u Skupštinu grada na 24 sata kako bi je “odbranili od mogućeg upada huligana s motornim testerama i vešalima”.

Da se u njenu stranačku lojalnost ne sumnja potvrđuje i činjenica da je Vučinić, kao članica Kadrovske komisije u Skupštini grada, pre dve godine imala veliki uticaj na imenovanje direktora u novosadskim školama.

Kako je VOICE tada objavio, Vučinić je ispred stranke bila zadužena i za obrazovanje time što je svim direktorima škola rečeno “da svaka škola svoj godišnji finansijski plan od sada, umesto Gradu, mora prvo da pošalje njoj (Dini Vučinić) na odobrenje.

To se odnosilo i na eventualne javne nabavke koje škole raspisuju”.

Mogućnost da bi Novi Sad mogao dobiti gradonačelnicu mogla se čuti i 8. marta, kada je Vučević u zvaničnoj kampanji za parlamentarne izbore, okružen odbornicama i stranačkim koleginicama na Tvrđavi rekao da su one “najjači deo stranke”, jer su “i Srbija i budućnost ženskog roda”.

Vučević: Grad će uložiti u biciklističku infrastrukturu, platani najveći izazov

Redakcija

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Daleko su im te buducnosti. SNS ce ili pasti na izborima ili na ulici a svi kompletno ce u zatvore pa tamo nek postavljaju pozicije.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
322 Shares
322 Shares
Share via
Copy link