Magazin

Svirepo pretučen na protestima prošle godine, policija i dalje krije batinaše

marko grubetić arhiva
Foto: Marko Grubetić / Privatna arhiva

Godinu dana nakon velikih protesta u svim većim gradovima u Srbiji, policajci koji su koristili prekomernu silu i oni drugi, neuniformisani i javnosti nepoznati režimski odrednici, nisu odgovorali pred domaćim pravosudnim organima. Da je zakon primenjiv samo za one koji nemaju zaštitnike u državnom aparatu jasno je od trenutka kada se rodimo, ali to i dalje nije opravdanje da se pomirimo sa takvim stanjem stvari.

Jedan od onih koji se ne mire sa činjeničnim stanjem, koji želi da istera pravdu u zemlji gde je pravda ideal poput „mir u svetu“, je i čovek koji je započeo štrajk glađu u parku ispred predsedništva.

Njegovo ime je Milan Grubetić, diplomirani je elektroinženjer i ima 41 godinu. Štrajk je započeo zbog nečinjenja pravosudnih organa države Srbije. Država ne preduzima ništa da sankcioniše lica koja su Milanu nanela telesne povrede tokom prošlogodišnjih julskih protesta.

foto grubetić
Foto: M. Marjanović

Sa njim je ispred postavljenog šatora na Andrićevom vencu razgovarao novinar i bloger Marko Marjanović.

– Želim da mi Predsednik kao vrsni pravnik i kao Predsednik svih građana objasni kao je moguće da već nekoliko meseci UKP i policija na moje mailove i zahteve za objašnjenjem ne daje nikakve odgovore. Još uvek ne znam identitet lica koje me je uhapsilo i lica koje me je saslušavalo u domu Narodne skupštine. Unutrašnja kontrola i Ministarstvo unutrašnjih poslova na moje mailove veće mesecima ne daje nikakve odgovore. Nepoznata lica su me tukla i trenuton se vode dva odvojena sudska postupka – kazao je Milan.

Prvi postupak se vodi protiv N.N. lica za nanošenje telesnih povreda, navodi Marko, dok je drugi postupak protiv njega lično pokrenut pred prekršajnim sudom zbog verbalnih uvreda koje je navodno uputio dvojici policajaca.

milan grubetić
Printscreen

– To se sve dešavalo u noći između 11. i 12 jula na prošlogodišnjim protestima gde sam se pojavio kao i mnogi drugi u svojstvu građanina. Skup koji je započeo kao protest protiv nerazumnih i nejasnih vanrednih mera koje je donela Vlada Srbije pretvorio se u opšti protest protiv ove vlasti – rekao je Grubetić.

On objašnjava da je pokrenut i treći postupak po njegovom zahtevu.

– Podneo sam krivičnu prijavu protiv policajca Aleksandra Momčilovića, koji je svedočio protiv mene. Teretim ga za delo davanje lažnog iskaza. U svom svedočenju u trajanju od samo sedam minuta, on je dao lažan iskaz gde je rekao da sam ja njega i njegovog kolegu uvredio sledećim rečima: ‘Sram vas bilo pandurčine, jebo vas sistem!’- objasnio je Grubetić, dok je autor teksta napomenuo da Milan nije u mikrofon želeo da izgovori poslednju rečenicu, već da ju je autor citirao nakon što je lično pročitao zapisnik.

marko grubetić arhiva
Foto: Marko Grubetić / Privatna arhiva

Zbog tog verbalnog delikta Milana je uhapsilo i privelo neuniformisano lice, sa fantomkom na glavi.

– Takve maske nose navijači ili kriminalci prilikom razbojništva ili činjenja nekih drugih krivičnih dela. Nije se predstavio niti pokazao službenu legitimaciju. Ja zaista nemam strah od policije, niti imam razloga za to. Da me bilo koje uniformisano lice pozove na onformativni razgovor, uvek bih se odazvao. Nemam šta da krijem, niti sam ikada u životu učinio neko krivično delo – objasnio je Milan.

Njemu je pravnu pomoć ponudio pravni tim Narodne stranke.

– Da, zastupa me g.din Nikola Lakić iz pravne službe Narodne stranke. On zastupa mene kao što je zastupao nas petoricu uhapšenih to veče.Pravni tim Narodne stranke me je kontaktirao, BESPLATNO MI pružio svu moguću pravnu podršku i na tome sam im zahvalan. Gdin Lakić, moram da naglasim, je jako hrabro ušao u ceo taj postupak. Kada se on pojavio i ponudio pro bono svoje usluge, osetio sam se sigurnije – prepričao je.

On je zbog paralisanih institucija koje ne rade svoj posao došao na adresu koja jedina ima kakvu takvu moć u ovoj našoj koloniji od države. Iz njegovih reči može se naslutiti da još uvek, nakon svega, veruje u postojanje pravne države.

Ovde sam došao jer sve ostale državne institucije nisu u stanju da reše moj slučaj i zaštiti prava građana.

Za nas kao društvo je veoma važno da ovo delo, lažno prijavljivanje od strane policajca ne ostane nekažnjeno. Da sutra ne bi neko drugi stradao na isti način. Želim da verujem da će tužilaštvo raditi u interesu građana i u skladu sa zakonom. Želim da verujem da će tužilaštvo raditi u interesu građana i u skladu sa zakonom – zaključio je Milan Grubetić razgovor za blog marjanovicmarko.com.

Nagrađivani policajac postao kamiondžija: Policijom vlada korumpirana bagra od vrha do kraja!

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
16 Shares
Share via
Copy link