Magazin

Milan St. Protić: Protiv ovakvog režima se ide ulicom, 30 odsto opozicije je maksimum u trenutnim uslovima

milan st. protić
Foto: Printskrin/Utisak nedelje

Istoričar Milan St. Protić smatra da je “nemoguće suprotstaviti se jednom režimu” i da je osvojenih 30 odsto glasova na izborima “maksimum koji u ovakvim uslovima može da se ostvari”.

– Vi ne udarate na političkog protivnika, nego udarate na jedan zid, a taj zid je u ovom trenutku neoboriv – ocenio je Protić.

Protić ističe za N1 da je očekivao ovakve rezultate izbora u Srbiji, zato što je “nemoguće suprotstaviti se jednom režimu”.

– Ovo nisu bili izbori različitih političkih stranaka. Ovo su bili izbori između opozicionih političkih stranaka i jednog režima, poretka i sistema koji su oličeni u jednom čoveku i jednoj političkoj stranci – rekao je istoričar.

Prema njegovim rečima, 30 odsto osvojenih glasova na izborima je maksimum koji, u ovakvim uslovima u kakvim živimo, može da se ostvari.

– Sve je u njihovim rukama i to nije od juče, to je godinama, a vi goloruki treba tome da se suprotstavite – ocenio je Protić.

On ističe da se “protiv takvog režima se ide ulicom”.

– Mi smo protiv Miloševićevog režima išli mnogo više ulicom nego što smo išli izborima i na kraju smo pobedu ostvarili na ulici. Sve manje verujemo u demokratiju – navodi Protić.

Kako, je naveo “na ovim izborima izgledalo je kao da roboti idu da glasaju, da je njima svest već formirana i da oni idu samo da zaokruže šta im je rečeno”.

– Hoću da kažem da onda kada vlast ne prihvati demokratiju, kada ne prihvati svojevoljno i dobrovoljno pravila igre, već naprotiv koristi sve da demokratiju obesmisli i da zadrži samo jednu praznu ljušturu koju smo juče doživeli, onda tu nema prostora za pobedu nekog drugog – ukazao je istoričar.

On ističe da je opozicija na izborima “ostvarila zaista maksimum”.

– Ti mehanizmi zloupotrebe se unapređuju iz dana u dan i kada uspete u tome da kontrolišete sve, kako tome da se suprotstavite – oni mogu sve i mogu da rade bestidno. Da li je to uticalo na rezultate izbora u Beogradu je irelevantno, bitno je da oni takve stvari rade i ko zna koje sve, koje ni vi ni ja ne znamo. Na to su se oni spremali deset godina. Sistematski to rade i samo to ih interesuje, jedini problem koji imaju je ovaj međunarodni pritisak – istakao je Protić.

Prema njegovom mišljenju, pobeda Branimira Nestorovića je “najveći znak pitanja, ako jedan takav čovek i grupacija mogu da uzmu pet odsto, onda te izbore okačite mački o rep”.

Na pitanje da li će Ivica Dačić da ode u istoriju, Protić navodi da je Dačić poput “političke jegulje, koja će naći način da opstane”.

– Uprkos svemu i svom ispiranju mozga, u Srbiji 30 odsto ljudi misli svojim mozgom, što znači da smo još živi i da nas još ima – zaključio je Protić.

IZBORI 2023: Izborna lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane ima apsolutnu većinu sa 47,24 odsto glasova

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link