Srbija Vesti

Čelnik kosovskog MUP-a objavio snimak, Milan Radoičić naoružan ispred konaka manastira Banjska?

radoicic-banjska-manstir

Čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja, upravo je objavio video snimak, navodno od nedelje i navodno sa Milanom Radoičićem u maskirnoj uniformi i pod teškim naoružanjem.

Na snimku koji je ovaj zvaničnik iz Prištine danas objavio, vidi se grupa uniformisanih lica, njih deset, ispred donjeg gostinskog konaka manastira Banjska, prenosi portal KoSSev.

Ispred konaka se na početku nalazi osam uniformisanih lica sa pancirima, većina sa kapama i šeširima i većina sedi. Najmanje jedno lice se vidi kao mogući ranjenik, jer hramlje.

Iz konaka ubrzo, jedna za drugom, izlaze dve unifomisane i naoružane osobe – od kojih je druga, u ovom videu, označena kao Milan Radoičić.

Osoba koja je označena kao Radoičić, razgovara preko uređaja koji drži u ruci, koji liči na radio vezu ili telefon.

U jednom trenutku, na kratko podiže pogled, gotovo u pravcu kamere koja ih snima. Nakon toga, ubrzo ulazi unutra, a za njim i ostatak grupe, koji takođe podiže pogled ka gore pre nego i da uđu u objekat.

Na snimku je označena i navodno protivtenkovska M-80 zolja.

Inače, u ovom donjem manastirskom konaku, prvobitno je boravila grupa hodočasnika iz Novog Sada, pre nego što su ih, kako smo nezvanično dobili informacije – naoružana lica izbacila iz ovog objekta.

Nakon toga, gosti iz Novog Sada otišli su u sam manastir, a pre nego da naoružana grupa oklopnim vozilom razbije zaključanu manastirsku kapiju i uđe unutra.

Tokom jučerašnjeg dana, kosovski mediji su listom objavljivali snimke na kojima se vidi, da naoružana lica napuštaju manastir i beže. Autentičnost tih snimaka, međutim, još uvek nije potvrđena, za razliku od snimaka koji se Svećlja sada objavio.

– Ovaj na snimcima ispod je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, takođe sa crne liste SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosova. Potpredsednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista – napisao je u opisu objave Svećlja, ponavljajući navode od juče.

Ovim se, kako je dodao, „teroristička mapa puta svakodnevno pojašnjava“.

– Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsednika Radoičića – preduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući da destabilizuju našu Republiku.

– Dakle, Srpska lista svoje učešće na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nisu uspeli – poručio je u nastavku.

Iako je Svećlja još juče na konferenciji za medije, na kojoj je prikazana velika količina oružja i vozila zaplenjena upravo u Banjskoj, izneo navode o navodnom prisustvu Milana Radoičića u sklopu ove grupe, on je ovaj snimak objavio tek pošto je Srpska lista saopštila da u srpskim sredinama na Kosovu proglašavaju trodnevnu žalost – zbog pogibije trojice Srba koji se označavaju kao napadači.

Time se dokazuje, odnosno, kako naglašava ovaj ministar, „pečat autorstva za to je proglašavanje dana žalosti od strane Srpske liste i države Srbije“.

Ko je Milan Radoičić?

Ime Milana Radoičića odavno je dobro poznato javnosti u Srbiji, ali i pravosudnim organima. Svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za hapšenje, ali je marta 2021. godine povučen bez zvaničnog objašnjenja.

Takođe, našao se na poternici zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“, a sumnjiči se da je počinio krivično delo zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka. U slučaju „Brezovica“, podsećanja radi, pojedinci se optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni gde gradnja nije dozvoljena. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, piše Nova.

Uspeo je da izbegne hapšenje po pomenutoj poternici tako što je pobegao sa administrativnog prelaza Brnjak na severu Kosova i Metohije, o čemu je portal Nova.rs izveštavao.

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat još otkako je 2011. godine protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su se teretili da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga,

Pravosudnim organima u Srbiji Milan Radoičić je poznat od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova podignuta optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga, ali su 2016. godine oslobođeni ovih optužbi.

Milan Radoičić je, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, vlasnik najmanje četiri firme u Srbiji, od kojih su neke angažovane na najvećim projektima. Njihova „krovna“ firma je Inkop iz Ćuprije, preko koje su i zakoračili u svet legalnog biznisa.

Formalno su njeni suvlasnici postali u jesen 2018, a i do tada se sumnjalo da je kontrolišu. Kako su pisali mediji, pre toga Inkop se vodio na Dušicu Maksimović, sestru Žarka i Zvonka Veselinovića. Prema podacima iz APR, Žarko Veselinović sada poseduje 20 odsto udela u njoj, dok preostalih 80 odsto ravnomerno dele Zvonko Veselinović i Milan Radojčić.

Inkop je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažovana i firma “Granit peščar”, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radojčić.

Radojčić i Veselinović su preko Inkopa postali pre tri godine kupili “Novi Pazar put”. Kako je Nova.rs pisala, od tada su u proseku dobijali bar jedan posao mesečno, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač. Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Crna lista

Veselinović i Radojčić i više njihovih firmi prvo su se našli pod pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom. Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije.

Za Milana Radoičića, Britanci su naveli da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Vučićeve odbrane Radoičića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta pominjao Radoičića u svojim obraćanjima. Tako je još 2018. godine predsednik, pozivajući se na podatke MUP i BIA, da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića.

– Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvek prvi na braniku Severne Mitrovice – rekao je Vučić tada za RTS. Vučić je Radoičića nazivao „čovekom broj jedan“ za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite srpskog naroda.

Potom je 2021. godine predsednik tvrdio da nikada nije razgovarao sa Radoičićem, sem u okviru sastanaka sa članovima Srpske liste.

Rafali na Kosovu

Podsetimo, u noći između subote i nedelje došlo je do pucnjave u selu Banjska. Kosovska policija tvrdi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su pripremali blokadu puta. Došlo je do razmene vatre, a ubijen je jedan kosovski policajac, dva napadača, dok je najmanje jedna osoba ranjena.

Novi poslovni uspesi starih ortaka Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link