Srbija Vesti

Mere na snazi i ovog vikenda, ali bez policijskog časa i vanrednog stanja

Institucije kulture, pozorišta, muzeji i bioskopi od ponedeljka će raditi do 21 čas, dok će postojeće mere koje se odnose na tržne centre i ugostiteljske objekte ostati na snazi još ovaj vikend, odlučeno je na jutrošnjoj sednici Kriznog štaba, objavile su Novosti.

Prema informacijama Novosti, Krizni štab će se ponovo sastati u ponedeljak kako bi se razmatrala odluka o produženju radnog vremena za maloprodajne objekte, restorane i kafiće do 20 časova.

Izvori lista prenose da su lekari bili izričiti da se ne ublažavaju mere ovog vikenda i da se sačeka analiza epidemioloških brojki kako bi se u ponedeljak eventualno relaksirale mere.

Predstavnici vlasti su bili za to da se mere “olabave” već u subotu i nedelju, ali će se preseći prvog radnog dana sledeće sedmice.

Konkretno, predlog predstavnika vlasti je da se omogući rad restorana, kafića i maloprodajnih objekata do 20 časova i postoje veliki izgledi da će tako i biti.

Sednica Kriznog štaba završena je posle nepunih sat vremena, ali nije bilo zvaničnih izjava, već je iz Kabineta premiejrke Ane Brnabić rečeno da će odluke biti saopštene u 15 časova.

Rasprava o potencijalnoj liberalizaciji pojedinih mera je u foksu javnosti posebno zbog činjenice da danas ističe rok koji je određen za ograničenje rada ugostiteljskih i većine trgovinskih objekata do 17 časova, a vikendom im je potpuno zabranjen rad.

Đerlek: Nema policijskog časa ni vanrednog stanja

Neće biti uvođenja policijskog časa i vanrednog stanja, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek. On dodaje da je na Kriznom štabu da donese odluke kojima će zaštiti zdravlje građana, ali da se ne ugrozi njihov životni standard.

“Na Kriznom štabu je velika odgovornost da se zaštiti zdravlje građana, ali i da se vodi računa da li će te mere ugroziti životni standard građana. Opasna je i epidemija sirotinje koja bi mogla da se javi posle epidemije virusa korona”, rekao je Đerlek, a preneo 021.

On je za TV Pink naveo da mere koje su do sada uvedene daju rezultate, ali da su veliki izazovi pred nama Sveti Nikola, Nova godina, Božić.

“Situacija je još vrlo ozbiljna, ali evidentno je da postojeće mere daju rezultate. To nisu rezultati koje smo očekivali, jer smo dostigli velike brojke i ne možemo brzo doći do rezultata i brojki koje očekujemo”, naveo je on.

Napominje da zdravstveni sistem trpi najveći udar do sada, da su bolnice pune i da je u kovid bolnicama trenutno 9.500 pacijenata. Osim kovid pacijenata, navodi on, zdravstveni sistem mora da zbrine i pacijente koji boluju od drugih bolesti.

Ujedinjeni protiv kovida predlažu znatno rigoroznije novogodišnje mere

20 Shares
Share via
Copy link