Koronavirus

Medicinski fakultet: Ivermektin nije efikasan u lečenju od virusa korona

ivermektin-2

Ivermektin, lek o kojem se poslednjih meseci često priča u Srbiji, ali i svetu, u kontekstu lečenja od virusa korone, ne treba primenjivati u prevenciji i lečenju ove bolesti, zaključak je Meidcinskog fakulteta u Beogradu.

Fakultet je je danas na svom portalu objavio zvanični stav o upotrebi ivermektina:

„Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata “Ivermektin” u lečenju Covid – 19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje.

U sledećem delu teksta integralno su prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su na naš zahtev efikasno odgovorili.

Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava“, navodi se na portalu fakulteta.

Stručna mišljenja fakulteta o ivermektinu u celosti možete pogledati OVDE i OVDE.

Podsetimo, ovih dana veliku pažnju javnosti izazvala je vajber grupa „Ivermektin preporuke“ u kojoj su pojedini lekari davali preporuke o lečenju virusa COVID-19 ivermektinom. Zbog toga su neki od njih i smenjeni sa funkcija, kao što je bilo slučaj sa prof. dr Bojkom Bjelakovićem iz Niša koji je bio načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš.

Zašto bi, zaboga, 11.000 ljudi u Srbiji radije pilo lek za goveda pre nego da se vakciniše?

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link