Koronavirus Srbija

Ni govora o pucanju sistema, a medicinske sestre iz zabavišta šalju u KC Niš

Zbog nedostatka osoblja u Kliničkom centru u Nisu, medicinske sestre zaposlene u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ uveliko dobijaju naloge od pretpostavljenih u vrtićima da se jave kovid bolnicama gde će raditi sa zaraženim kovid pacijentima.

Takvu odluku doneo je gradski Štab za vanredne situacije u Nišu 27. novembra, a istoga dana su, prema saznanjima N1, neke od zaposlenih već poslate na novi zadatak.

Dok zaposlene iz predškolske ustanove tvrde da ih niko ništa nije pitao, već da su samo obaveštene o novom angažovanju, uprava „Pčelice“ tvrdi da su se dobrovoljno prijavljivale.

„Naredba je prosleđena svim zaposlenima i skoro sve medicinske sestre su se dobrovoljno javile da i ovog puta pokažu humanost. Broj dece koja trenutno dolaze u vrtiće je smanjen, tako da vaspitno obrazovni rad sa decom ne trpi ništa i radi se smanjenim kapacitetom“, odgovorili su u rukovodstvu ustanove za predškolce u Nišu.

Sestre sa kojima je N1 razgovarao, revoltirane su odlukom da ponovo, kao u aprilu, budu u skafanderima.

„I dok se svuda okolo, bez ikakvih problema i posledica krše propisane mere za suzbijanje epidemije, kola se ponovo u Nišu lome na nama. Među onima kojima je javljeno da idu, ima i žena sa zdravstvenim problemima. Ponovo nas šalju da radimo nešto za šta, pre svega, nismo obučene. Tamo vam pokažu kako da bezbedno obučete skafander, uz još par upustava i na posao“, rekle su neke od zaposlenih.

I u niškom Štabu za vanredne situacije kažu da je naredba da „Pčelica“ pošalje „dobrovoljce“ u Klinički centar.

„Veliki je broj radnika KC koji su u izolaciji ili su pozitivni, te ispomoć nema nikakve veze sa brojem zaposlenih u KC. Zašto baš medicinske sestre, nadamo se da vam je jasno, jer inače Pčelica radi sa smanjenim kapacitetima zbog manjeg broja grupa i dece, a sve ostale zdravstvene ustanove opslužuju svoje pacijente ili kovid bolnice u Čairu, Niškoj Banji i čitavom regionu. Podsećamo vas da su i radnici Medijane (čistači) angažovani u privremenoj bolnici Čair i da to u vreme pandemije nista nije neuobičajno“, navode u Štabu za N1.

Na konstataciju novinara da se zaposlene medicinske sestre iz „Pčelice“ nisu dobrovoljno javljale, već da im je rečeno da se jave Kliničkom centru istoga dana, iz ustanove još nema odgovora.

U piku epidemije su bili heroji, a sada im već 10 dana ne stiže plata

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap