Balkan Magazin

Maturanti u Hrvatskoj kraj škole slavili uz nacistički pozdrav, profesorka ih sa ponosom gledala

maturanti-hrvatska
Foto: SBplus

Profesorka hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu objavila je na svom Facebooku fotografiju maturanata koji s beretkama na glavi drže desnice u zraku u znaku nacističkog pozdrava.

Budući CNC operateri imaju crne majice na kojima piše „Za norijadu spremni“ (tradicionalno okupljanje maturanata) ali i maskirne pantalone, piše Index.hr.

Na fotografiji je i njihova profesorka hrvatskog jezika Nives Romanjek koja ih sa smeškom gleda sa strane takođe u kombinaciji crne majice s natpisom i maskirnih pantalona.

Direktor te škole prof. Luka Mladinović za SBplus komentarisao je fotografiju.

„U školskom dvorištu su imali samo beretke“

„Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži; o čemu dosad uopšte nisam bio informisan. U školskom su dvorištu imali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo lično pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primetio sporne natpise, inače bih reagovao.

Učenika je puno pa je teško obratiti pažnju na sve, ali razredna je trebala reagovati. Industrijsko-obrtnička škola itekako je osetljiva na ovakve stvari. Nikako ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve proveriti i utvrditi odgovornost“, rekao je.

Nacistički pozdrav i u Dubrovniku

maturanti-2

Kraj škole su uz nacistički pozdrav proslavili i maturanti Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku.

Oni su poslednji dan nastave proslavili uz glasnu muziku, pevanje, petarde, ali i vatru koju su zapalili na cesti. Jedan učenik je, pokazuju objavljene snimke, mahao zastavom na kojoj se nalazi grb s prvim belim poljem koja se koristila u vreme NDH, dok su dva učenika osobu koja ih je snimala pozdravljala nacističkim pozdravom.

Hrvat poslao poruku Srbima povodom rata u Ukrajini i zatalasao duhove Balkana

342 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap