Magazin

Hrvat poslao poruku Srbima povodom rata u Ukrajini i zatalasao duhove Balkana

ukrajina-rat-vojnik
Foto: Evgeniy Maloletka

Dok na jednom delu sveta besni rat, ostatak sa nervozom posmatra i kalkuliše kako bi strateške odluke mogle da utiču na život u njihovoj državi i podele uzrokovane sankcijama i zabranama, nasuprot podrške, počele su da brinu i ljude miljama daleko od aktuelnog sukoba.

Kako to obično biva, na stav koji su srpski čelnici izneli kada je reč o ratnim dejstvima u Ukrajini, internet već danima pokušava da donese svoj sud, a nedavno je komentare na stav Srbije i svoje mišljenje o tome jedan Hrvat odlučio da podeli sa srpskim korisnicima „Redita“.

„Zdravo, po nacionalnosti sam Hrvat (ne ‘rvatina) i došao sam jer konstantno viđam odvratne, neljudske komentare po r/worldnews i sličnim sabreditima što se tiče trenutne situacije u svetu. Verujem da dosta Hrvata deli neka ta mišljenja, al to nisu Hrvati to su ‘rvati, i oni se ne računaju. Došao sam zapravo samo reći da saosećam, i razumem (koliko mogu) stratešku odluku vaše države, ali i razumem većinu mišljenja koju sam pročitao po sabu već“, piše autor.

Jasno mu je, kaže, da negativni komentari koji mogu da se pročitaju na račun naše države, ne mogu da budu lepo iskustvo.

„Tako da želim da znate da i u ovim čudnim, neobičnim vremenima se setite da vam prosečni Hrvat, i prosečni stanovnik zemlje nije neprijatelj, samo budala jeste. I dodajem komentar koji mi je prijatelj danas rekao (komentar nije zlonameran, više je paranoja i anksioznost), citiram: „Ja se ne bojim situacije s Rusijom i Ukrajinom, ja se bojim da Srbi ne bi pokušali neki *****, blizu su, bojim se“. Mislim da je komentar smešan, pa kad sam se ja već nasmejao, da možete i vi. Lep pozdrav komšije“, zaključio je on.

Ponašanje online, stresori, možda i paranoje from serbia

Odgovori na konstataciju ovog korisnika su brzo krenuli da pristižu, neki su se zahvalili autoru posta na podršci, drugi komentarisali sukob Rusije i Ukrajine i vojne sposobnosti naše zemlje.

„Navikli smo na zle komentare“

Većina se složila da negativni komentari, koji se odnose na politiku, nisu novost, ali da ih pomalo brine da će aktuelni sukob poprimiti razmere koje niko ne želi.

„Bio sam u Hrvatskoj više puta i znam da je većina stanovništva potpuno normalna i ok prema nama, a isto tako želim da i vi znate da smo i mi ovde takvi. Beograd je vikendom pun Hrvata i to je potpuno normalna stvar na koju niko odavno ne obraća pažnju“,

„Pozdrav, Sarajlija ovde. Iskreno, i mi ovde imamo neki strah (pogotovo omladina) da ne izbije opet neko s**nje, ne mislimo konkretno na komšije iz Srbije, a ni iz Hrvatske, već generalno da opet neko ne poludi malo i započne glupost, gde ćemo svi na kraju biti crni. Definitivno treba da se zalažemo da se vratimo u bratske odnose, a ne da na prvu govorimo loše stvari jedni o drugima. Ja vam svima šaljem pozdrave iz Sarajeva, i ako ko bude naleteo, može kafa uvek“.

„Ja sam baš razmišljao, kako bi bilo dobro da se sastanu svi lideri zapadnog Balkana, da daju zajedničku izjavu da garantuju mir na ovim prostorima. Jer narodi su ovde mnogo toga prošli, niko više ne želi ratove i slična s**nja“, zaključuju korisnici.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

Izvor: Blic

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Zdravo deco ja sam Srbin prošlo sam rat nije dobar ni jedan .ne dopustite da vas politika gurne u rat oni pacovi će se izvući sebe i svoju decu a vi će te izgoreti.zato se ujedinite i budite složni ljubav nek prevlada a ne politika

88 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap