Magazin

5 činjenica o maslinovom ulju zbog kojeg ga s pravom zovu „zlato Mediterana“

maslinovo ulje
Foto: Pixabay

Masline se na Mediteranu gaqje od 8. veka pre nove ere. To kvrgavo stablo vrlo je otporno i dobro podnosi tople klime s malo vode. Masline su poznate po svojoj dugovečnosti: prosečan im je životni vek oko 500 godina, uzmite ili dodajte koji vek, a postoje primeri stariji od 1.500 godina.

Jedno drvo masline godišnje u proseku daje oko 25 kilograma ploda, koji će dati oko 3 litre ulja. I tako svake godine, iz generacije u generaciju, iz veka u vek.

Maslinovo ulje se zbog svog ukusa i blagotvornog delovanja oduvek koristilo i u gastronomiji i u medicini, pa je ono bilo i Hipokratov odgovor za čak šezdeset bolesti. Mediteranska kuhinja počiva na maslinovom ulju i smatra se jednom od najzdravijih i najukusnijih na svetu.

Čudotvorni eliksir dobijen iz neuglednog grbavog stabla zaslužuje da se o njegovim posebnostima i blagodatima za naš organizam – iznutra i izvana – govori na sav glas. A ovo je barem prvih pet razloga zbog kojih bi trebalo da ga obožavamo ili mu barem damo šansu.

Maslinovo ulje je voćni sok

Jeste li znali da je plod masline voće? A ulje je – voćni sok. Zapravo se i dobija na isti način kao i drugi voćni sokovi iako se ne cedi, nego usitnjava i presuje. Ali princip gnječenja sveže ubranog ploda zbog njegovog nektara svakako je isti.

Okus, boju i aromu ulja odrediće sorta, vreme berbe i podneblje, ali za kvalitetu je presudno da se masline samelju isti dan kada su ubrane. Zapravo, što manje vremena maslina provede između stabla i presovanja, ulje će biti kvalitetnije.

„Ekstradevičansko“ nije prenemaganje

Postoji nekoliko vrsta maslinovog ulja, a one s kojima se najčešće susrećemo su ekstradevičansko i devičansko. Obe su vrste nastale isključivo mehaničkim metodama, hladnim presovanjem i bez pomoći sredstava za ekstrakciju. Ekstradevičansko maslinovo ulje je uz to „bez nedostataka“ u smislu čistoće i na 100 grama sadrži 0,8 grama oleinske kiseline.

Hladnim presovanjem se najbolje čuvaju vredna svojstva ulja. Plod se najpre zgnječi, a zatim se smesa tako zdrobljenih maslina presuje. Ekstradevičansko maslinovo ulje ono je koje se dobija prvim presovanjem maslina.

Prijatelj u kuhinji

Mediteranska kuhinja ne postoji bez maslinovog ulja – najstarijeg poznatog kulinarskog ulja. Uz njegove gastronomske kvalitete, i one nutricionističke prilično su impresivne. Zbog već spomenute oleinske kiseline maslinovo ulje lako je za varenje, a lako ga vare i mala deca jer je po sastavu masnih kiselina slično majčinom mleku.

Maslinovo ulje bogato je hlorofilom i karotenoidima koji su prirodni antioksidansi, ali i sprečavaju užegnuće ulja. Iako ulja bogata nezasićenim masnim kiselinama nisu pogodna za prženje, maslinovo ulje je izuzetak, jer je zbog jednostruko nazasićene oleinske masne kiseline i visoke koncentracije fenolnih komponenti stabilno i na visokim temperaturama.

Maslinovo ulje kao lek

Maslinovo ulje bogato je oleinskom kiselinom, antioksidansima i vitaminima, pa deluje blagotvorno kod mnogih zdravstvenih tegoba. Osnovni je sastojak narodnih medicina već više hiljada godina, a novija zdravstvena istraživanja potvrdila su njegovu delotvornost.

Maslinovo ulje tako snižava krvni pritisak, čuva dobar i reguliše loš holesterol pa je odlično za zdravlje srca i krvnih sudova. Odlično je i za rad sistema za varenje, smanjuje rizik od dijabetesa, a dokazano je da spoj oleokantal, koji maslinovom ulju daje prepoznatljivu gorčinu deluje kao prirodno protuupalno sredstvo.

… i antiejdž saveznik

Maslinovo ulje koristilo se kao eliksir lepote još u starom Egiptu i staroj Grčkoj. Odlično je za negu kože i kose, a i danas se često nalazi u raznoraznim kozmetičkim proizvodima. Zbog velikog procenta antioksidansa i uticaja na oksidativni stres, kao i zbog toga što obiluje vitaminima A, D, K i E, maslinovo ulje efikasno usporava starenje kože.

Izvor: Pun kufer

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link