Magazin Srbija

Marko Vidojković izmešten iz Srbije zbog pretnji, sada piscu uznemiravaju majku

vidojkovic
Printscreen

Pisac i jedan od autora podkasta „Dobar loš zao“ Marko Vidojković morao je da bude relociran zbog pretnji i ugrožene bezbednosti. Međunarodni PEN centar je pomogao u njegovoj evakuaciji i preseljenju, a sada je pisac izjavio je da su u nedelju posle podne policajci dolazili kod njegove majke i da su ga tražili, a da pritom nisu saopštili zbog čega su došli.

On je MUP optužio da maltretira njegovu majku i naglasio da su samo tri osobe znale za njegov poslednji dolazak u Srbiju.

– Izgleda da ih je bilo više, dodao je.

Vidojković je u kolumni za list „Danas“ opisao ceo slučaj kada su policajci došli u stan njegove majke, posle čega je kontaktirao sa advokaticom, ali i sa predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara, Verana Matića, i predstavnika PEN centra, prenosi Nova.rs.

On je, između ostalog, posle celog događaja koji detalno opisuje u kolumni za „Danas“, postavio sledeća pitanja:

„Pitam MUP da li je normalno prepadati mi majku nedeljom po podne? Nije moglo da sačeka radni dan? Pitam MUP zašto mojoj majci nije rečeno zbog čega su je prepali? Pitam MUP, da li su primetili možda da sam gostovao kod Kesića prethodne večeri, na ekranu površine garsonjere? Neko mi je rekao, primetili su, zato vas i maltretiraju. Pitam MUP šta njima njihove majke spremaju za klopu kad dolaze kući iz egzila“.

Podsećamo, pisac Marko Vidojković morao je da bude relociran iz zemlje zbog pretnji smrću koje je dobio zbog svog podkasta „Dobar, loš, zao“, zajedno sa Nenadom Kulačinom.

Međunarodno udruženje pesnika, esejista i književnika – PEN procenilo je da je najbolje da Vidojković sa suprugom napusti Srbiju, s obzirom na sve gore pretnje koje dobija. Samo u poslednje dve godine, otkako je objavio knjigu „Đubre“, on i kolega Nenad Kulačin prijavili su 30-ak pretnji.

Izvor: Nova.rs

Zašto je pisac i voditelj Marko Vidojković izmešten iz Srbije: Rekorder po broju pretnji smrću (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
44 Shares
Share via
Copy link