Srbija Vesti

Lekarima za nesavesno lečenje Marka Stojanovića preti kazna i do 12 godina zatvora

Marko, Ćuprija
Foto: Privatna arhiva/Nova.rs

Inspekcija Ministarstva zdravlja bila je u Opštoj bolnici u Ćupriji, a zdravstveni inspektori će narednih dana sprovesti kontrolu i proveru stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga u slučaju pacijenta te ustanove Marka Stojanovića (30), koji je preminuo nakon komplikacija prilikom kolonoskopskog pregleda, piše Nova.rs. Istraga će pokazati ko je kriv, a lekarima za nesavesno lečenje, koje je dovelo do smrti pacijenta, preti i do 12 godina zatvora.

Podsetimo, zbog nadutosti i problema sa varenjem Marko iz Svilajnca je 24. oktobra otišao na kolonoskopski pregled u Opštu bolnicu u Ćupriji, nakon čega je došlo do brojnih komplikacija. Lekari su se borili za njegov život prvo u toj ustanovi, a potom i u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Kragujevac, da bi tek na kraju bio prebačen u Urgentni centar u Beogradu, gde je preminuo.

Advokat Marko Pušica objašnjava kakva je procedura u pogledu eventualnog sankcionisanja lekara.

– Koliko sam mogao da ispratim, još uvek postupaju inspekcijski organi u upravnom postupku. Svakako se može očekivati da započnu istragu i organi krivičnog progona, zbog sumnje da je izvršeno jedno od krivičnih dela iz glave krivična dela protiv zdravlja ljudi. Postoji nekoliko članova zakona koji se odnose na takve slučajeve, kaže advokat Pušica.

marko stojanovic
Foto: Novosti.rs/Privatna arhiva

Tako je u članu 251 Krivičnog zakonika propisana kazna za lekara koji pri pružanju lekarske pomoći primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja ili ne primeni odgovarajuće higijenske mere ili uopšte očigledno nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica. Ukoliko se utvrdi da je lekar učinio to krivično delo, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Ista kazna odnosi se i na medicinsko, odnosno tehničko osoblje.

– Ako je pomenuto krivično delo učinjeno iz nehata (nije postojala volja da se tako nešto učini), učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, navodi advokat.

Sa druge strane, znatno oštrija kazna jeste ukoliko je ovo delo učinjeno, a da je pritom nastupila smrt ili teška telesna povreda kod pacijenta.

– Reč je o članu 259 Krivičnog zakonika i to krivično delo, u stavu prvom, propisuje kaznu zatvora od jedne do osam godina zatvora u slučaju da je posledica teška telesna povreda. U slučaju da je nastupila smrt, učinilac će se kazniti kaznom od dve do 12 godina zatvora, navodi advokat.

Ipak, u slučaju da je krivično delo učinjeno iz nehata, kazna je blaža. Za teže povrede kazna je do tri godine zatvora, dok je za smrt predviđena kazna od jedne do osam.

– Centralno pitanje je pitanje oblika krivice lica, odnosno da li je postupak s umišljajem ili s nehatom. U zavisnosti od toga, organ gonjenja će i kvalifikovati delo, navodi advokat Pušica i dodaje da je preuranjeno govoriti o tome dok ne budu sprovedene sve provere.

Inače, dosad je u tek nekoliko slučajeva u Srbiji, kada je reč o lekarskim greškama, donesena osuđujuća presuda.

Telo Marka Stojanovića poslato je na odbukciju, nakon koje će se znati svi detalji slučaja.

Izvor: Nova.rs

Preminuo Marko (30), lekari mu tokom rutinskog pregleda probušili creva i pluća: Bolnica nizala greške

46 Shares
Share via
Copy link