Magazin

Marko je grafički dizajner i oživeo je 6 domaćih pisaca kojih se sećamo iz udžbenika (FOTO)

pisci
Foto: Marko Karan

Grafički dizajner, Marko Karan, reinkarnirao je klasike naše književnosti.

Zahvaljujući njegovim vizuelnim rešenjima možemo da otputujemo kroz vreme i zamislimo kako bi Njegoš, Bora Stanković i Crnjanski, Andrić, Dučić izgledali danas, čime bi se bavili i kakav uticaj bi imali na društvo.

Petar Petrović Njegoš

Petar Petrović Njegoš, čuveni vladika, pisac i filozof, sigurno bi privukao pažnju svojom harizmom i autoritetom. Njegovo intelektualno i duhovno bogatstvo bi i danas krasilo njegovu ličnost, a njegove filozofske ideje bi i danas značile mnogo.

U današnje vreme, Njegoš bi verovatno bio vodeći intelektualac i savetnik na mnogim društvenim pitanjima. Njegova reč bi imala težinu, a njegov glas bi se čuo i poštovao.

Bora Stanković

Bora Stanković, jedan od najznačajnijih pisaca 20. veka, poznat po svojim realističkim delima, zasigurno bi se pronašao u umetničkom svetu.

Njegov talenat i vizija bi došli do punog izražaja u filmskoj ili televizijskoj industriji. Kao jedan od najboljih poznavalaca ljudske prirode, njegov umetnički doprinos bi bio neprocenjiv i inspirativan.

Miloš Crnjanski

Miloš Crnjanski, poznat po svojoj svestranosti, strasti i talentu, bi se sigurno pronašao u kreativnim sferama.

Njegovo pisanje bi i dalje bilo značajno za savremeno društvo, a njegov glas bi se čuo na mnogim poljima, od novinarstva i umetnosti, do savremenog društva i filozofije.

Jovan Dučić

Jovan Dučić, poznati pesnik, esejist i zavodnik, danas bi vjerovatno bio očaran naprednom tehnologijom i brzinom informacija koje se šire putem društvenih mreža. Dučić bi imao priliku da svoje pesme, stavove i razmišljanja objavljuje na društvenim mrežama, kako bi snažno uticao na razvoj društva.

Njegove suptilne i elegantne reči zasigurno bi ostavile snažan uticaj na pratioce, tako da ga možemo zamisliti kao uticajnog kulturološkog influensera u današnjem društvu.

Ivo Andrić

Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz 1961. godine, verovanto bi se danas zainteresovao za novinarski posao, gde bi mogao da prati, piše i komentariše društvene tokove. Svojom skromnom suzdržanošću bi težio da pomiri svaku moguću sukobljenu jedinku u društvu.

Međutim, sa svojim oštrim umom i književničkim talentom, ne sumnjamo da bi postao jedan od najcenjenijih kolumnista u regionu.

Petar Kocić

Petar Kočić, čuveni književnik i narodni tribun, bez sumnje bi iskoristio svaku priliku i princip današnjeg demokratskog društva. Njegovi stavovi i težnja ka boljitku društva, kao i njegove socijalne ideje, bili bi danas veoma aktuelni i izazivali mnogo pažnje javnosti.

Kao izuzetno inteligentna i slobodnoumna osoba, ne sumnjamo da bi bio važna karika današnjeg društva.

Izvor: Blic žena

U jednoj rečenici koju je Ivo Andrić slučajno zapisao krije se najtačnija definicija Srba

Čitajte Luftiku na Google vestima

10 Shares
Share via
Copy link