Magazin Srbija

Marko Đurić uz ambasadorsko mesto u SAD-u tapšanjem izdejstvovao funkciju u još 8 zemalja

marko-djuric-ambasador

Kada je funkcioner SNS-a Marko Đurić izabran za ambasadora Srbije u SAD, takva odluka je u najmanju ruku iznenadila javnost, budući da nije imao diplomatskog, ali ni bogatog političkog iskustva. Međutim, danas je Đurić ne samo naš diplomatski predstavnik u Americi, već je i ambasador Srbije u još osam država.

Za svoju visoku funkciju Marko Đurić je dugo i predano radio, tapšao je redovno i potpuno posvećeno.

Nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS-a, bivši savetnik predsednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić “dokopao” se ambasadorske funkcije u Vašingtonu u oktobru prošle godine. Na tome međutim nije stao, jer je ukazom predsednika države Aleksandra Vučića postavljen na još osam ambasadorskih funkcija, ali sa sedištem u Vašingtonu.

Tako je Đurić u aprilu ove godine prvo imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. U junu mesecu on je ukazom predsednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima.

Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD-u, kaže za Nova.rs da nije bio akreditovan u tim zemljama, kao i da se razmatralo da u to vreme bude na ambasadorskoj funkciji u Jamajci i još nekim državama, ali da se od toga odustalo.

– Obavezni ste da obilazite tu zemlju, na nerezidencijalnoj osnovi, makar jednom godišnje. Mislim da je to trebalo drugačije da se uradi, jer biti ambasador u Americi je veliko opterećenje, samo po sebi. Tu ste i posmatrač u organizaciji američkih država, imate veze sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, da ne govorim o američkoj administranciji, Kongresu, koji su ogromni – navodi on.

Vujačić smatra da je trebalo da na te pozicije bude imenovan neko drugi ko je na ambasadorskim funkcijama u Latinskoj Americi.

– Na primer, ambasador iz Meksika je imao Panamu, Nikaragvu, Gvatemalu… Mislim da bi bilo bolje da ambassador u Vašingtonu ne bude opterećen, zbog posla koji je ogroman – kaže on.

Đurić od novembra prošle godine, kada je imenovan za ambasadora u SAD,  mesečno zarađuje više od 6.000 dolara. U njegovom izveštaju o imovini, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, se navodi da Đurić kao ambasador Srbije ima mesečnu platu od 941 dolar, a dodatnih 5.225 dolara prima kao „naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatskom konzularnom predstavništvu“.

Uspon Marka Đurića: Od Otpora do SNS

Marko Đurić je bio član Otpora, u Srpskoj naprednoj stranci je od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića.

Od 2010. član je Glavnog odbora SNS-a. Posle izbora u maju 2012. postavljen je za savetnika predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsedništva SNS-a.

Vlada Srbije ga je 2014. godine postavila za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016. godine.

U Vučićevoj Srbiji Kinezi dostavljaju pice jer se Srbima osladilo 705€ prosečne beogradske plate

127 Shares
127 Shares
Share via
Copy link