Magazin Putovanja

Omiljeni srpski meteorolog Marko Čubrilo prognozira leto u Srbiji i na glavnim turističkim destinacijama

marko-cubrilo
Foto: Aleksandar Jovanović

Marko Čubrilo iz Novog Sada je najpopularniji srpski meteorolog amater čije prognoze na društvenim mrežama prate stanovnici čitavog regiona. Ljudi kojima pomaže da dobiju ispravne i pravovremene informacije o tome kakvo ih vreme očekuje svakog dana prepoznali su njegov trud, tačnost i zbog toga mu veruju. Prognoze prezentuje jednostavno i tako da svako može da ih razume.

Leto 2022. godine na severnoj Zemljinoj hemisferi počelo je u utorak, 21. juna u 11 sati i 13 minuta – a negovim dolaskom zahuktava se i sezona godišnjih odmora.

Šta se zapravo krije iza najava o tome kakvo leto nas očekuje u Srbiji, kao i na turističkim destinacijama gde letuje najveći broj naših državljana poput Crne Gore, Grčke, Turske, Hrvatske i drugih za Luftiku otkriva meteorolog Marko Čubrilo.

– Generalno, ovo leto će biti toplije i sušnije od proseka, posebno njegova sredina i mesec jul, koji bi mogao biti i znatno topliji od proseka. Kada je u pitanju Srbija najviše temperature svakako treba očekivati na jugu i jugoistoku države.

Vrućine na severu i zapadu (Vojvodna i šira okolina Beograda) povremeno će biti prekidane olujama tako da je potrebno pratiti dnevne prognoze jer u to vreme može biti ekstremnih vremenskih situacija; jaka kiša, grmljavina, grad, olujan vetar… – objašnjava za naš portal Čubrilo.

Kada su u pitanju popularne turističke destinacije, on navodi da će i tamo biti veoma toplo, neretko i vruće uz makismume koji će se u najtoplijom danima (pre svega u julu) kretati i preko 35 °C.

– Jadransko more, posebno njegov severni deo je kao i najčešće za letovanje najpogodnije u julu, dok već u avgustu, posebno u njegovoj drugoj polovini može biti češčih epizoda kiše, bure i zahlađenja. Ostali deo Mediterana sve do kraja avgusta može računati na pretežno sunčano, suvo i vrlo toplo vreme.

Najtoplije će verovatno biti u delovima Grčke i Turske gde zbog mikrolimatskih uslova maksimumi tokom leta, posebno u julu mogu biti i preko 40 °C – ističe Marko.

On smatra da bi ovo leto trebalo biti vrlo slično prošlom.

– Ipak za nijansu manje vrelo nad prostorom Grčke i Turske tako da turisti koji odu u taj deo Mediterana ipak mogu očekivati malo prijatnije vreme bez tempetatura koje često dostižu i oko 43 °C.

Sve turiste koji se odluče za letovanje na severoistoku i severu Grčke kao i duž obale Turske čeka dosta vetrovito vreme i to je za ovaj deo Mediterana normalna pojava. Vetar zna biti vrlo jak, severni i severozapadni tako da sve koji žele mirno more savetujem da potraže destinacije koje su okrenute na jug, suprotno od severnog vetra – zaključuje za naš portal meteorolog Marko Čubrilo.

Činjenica da je prošlo leto kao pakleno vrelo svrstano među pet najtoplijih od početka meteoroloških merenja kod nas – moglo bi da nam posluži kao idealna naznaka ovogodišnjih vrućina.

Prosečna temperatura u Srbiji je u odnosu na sredinu 20. veka viša za oko 2,4 °C.

Korona virus i letovanje 2022: Koje kovid mere važe za državljane Srbije za odlazak na more

Čitajte Luftiku na Google vestima

119 Shares
119 Shares
Share via
Copy link