Novi Sad

Boske, slavski kum novosadskih naprednjaka, zaradio 341 milion dinara od poslova sa javnim preduzećima

Samo jedan član Srpske napredne stranke izvesni Marko Bosanac Boske u poslovima sa novosadskim javnim preduzećima zaradio je 341 milion dinara tokom proteklih godina.

Prema objašnjenju opozicionog političara Borislava Novakovića, Bosanac je Vučevićev čovek, a koliko je ovaj “običan” član SNS-a zapravo značajan za partiju i partija za njega činjenica da je jedne godine bio i slavski kum novosadskim naprednjacima.

Predsednik Gradskog odobra Narodne stranke Borislav Novaković optužio je gradsku vlast i Srpsku naprednu stranku da su omogućili da član naprednjaka Marko Bosanac Boske sklopi niz ugovora sa javnim preduzećima, zahvaljujući čemu su njegove firme proteklih godina zaradile 341 milion dinara.

Bivši gradonačelnik Bora Novaković izneo je tvrdnju da je Bosanac, kao jedan od najbližih saradnika gradonačelnik Miloša Vučevića, iskoristio uticaj i tako dobio unosne poslove kod javnih gradskih firmi preko, kako navodi, fingiranih tendera.

Novaković je pokazao i fotografije sa obeležavanja stranačke slave. On smatra da se uticaj Marka Bosanca, “koji je navodno samo član ove stranke”, vidi po tome što je bio i slavski kum novosadskog SNS-a. Na tim svečanostima, kako se može videti na fotografijama, Bosanac stoji pored Vučevića, dok s u drugom planu funkcioneri ove stranke koji ima važne stranačke, gradske ili državne funkcije.

Posted by Милош Вучевић on Tuesday, 27 October 2020

Šef gradskog ogranka Narodne stranke kaže da Bosanac poslove dobija uglavnom preko firmi “Montop HRS” iz Novog Sada, “Montop Pro” iz Veternika i “Montop Pro Technology” koje su sklopile ugovore sa Gradskim zelenilom, Lisjem, Čistoćom, Vodovodom, Informatikom, Gradskim saobraćajnim preduzećem, piše 021.

“Nesumnjivo je reč o trgovini uticajem, nesumnjiv je odnos prijateljstva i poverenja između gradonačelnika Vučevića i Bosanca. Izvori iz javnih komunalnih preduzeća mi govore da Bosanac uteruje strah u kosti direktorima, a i jasna je poruka direktorima kada se ovaj pojavi na slavi, u prvom redu sa gradonačelnik. Uz to, poslednji put je bio i slavski kum, to je znak da sa njim treba da posluju jer je čovek od Vučevićevog poverenja. Takođe, na tim tenderima ne postoji zatvoren sistem, jer svi koji još učestvuju fingiraju ponude i u sistemu su Srpske napredne stranke. To znači da su javne nabavke formalno u redu, ali neformalno to je krivično delo trgovina uticajem”, poručuje Novaković.

Novaković poziva istražne organe da ispitaju poslovanje Bosanca sa javnim preduzećima i odnos sa Vučevićem, iznoseći tvrdnju i da se radi o osobi koja je osuđena na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja pred Osnovnim sudom u Novom Sadu. Kako kaže, osobi koja je osuđena za nasilničko ponašanje nije mesto pored gradonačelnika Novog Sada.

Novaković najavljuje da će se i u narednom periodu baviti slučajem Bosanca i da će javnosti otkriti dokumente o sprezi i poslovima sa gradskim preduzećima koje su mu omogućile milionsku zaradu.

U Srbiji su zatrovani vazduh i voda, a 60 milijardi od eko taksi je pojeo mrak

OGLAS

PARTNERI SAJTA


400 Shares
400 Shares
Share via
Copy link