Beograd Koronavirus

Trudnicu sa virusom nisu hteli nigde da prime da ne bi kvarila statistiku

Marina Mateković se u 9. mesecu trudnoće zarazila koronavirusom i  prošla kroz pravi pakao 2 dana pre porođaja jer nijedna zdravstvena ustanova u Beogradu nije htela da je primi. Otkad je saznala da je pozitivna na koronavirus, naišla na niz problema u funkcionisanju zdravstvenog sistema. Na kraju, zahvaljujući objama na Facebooku i pisanju medija, primljena je u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici.

Ova rođena Valjevka je imala visokorizičnu trudnoću, zbog čega porođaj morao da se obavi carskim rezom. Međutim, kada je saznala da je zaražena virusom, sva vrata su za nju bila zatvorena, a u Institutu Torlak i na infektivnoj klinici su odbili da je testiraju, kako bi veštački broj obolelih držali u statistički prihvatljivim srazmerama.

Na kraju, uprkos bolesnom zdravstvenom sistemu, partijskim direktorima zdravstvenih ustanova i spektakularnom porazu državne vlasti u borbi protiv epidemije, rodila je zdravu devojčicu Unu, nakon visokorizične trudnoće.

Ovo je Marinin dnevnik, koji je vodila na svom facebook profile.

17. jun

Dragi drugari,

U 9om mesecu sam trudnoće, pred porodjaj i imam korona virus. Aktivan. Jutros stigli rezultati testa nakon 3 dana gripa i groznice.

Već tri dana se „sastavljam sa životom“ od temperature, kašlja, teškog disanja i glavobolje. Nije lako, posebno u mom stanju, ali nadam se da će i to proći uskoro. Pocela sam da se oporavljam polako, pa verujem sa ce sve proci kao bilo koji teži grip. Drzimo fige.

Ono što mi pravi veći problem je – birokratija i procesi koji su izmišljeni sad pred izbore po principu „pravimo se ludi“ a stanje je sledeće:

– ne smem da odem u Dom Zdravlja. Ne primaju Covid19 trudnice. Verovatno CTG neću raditi do porodjaja…

– porodilište Višegradska ne sme da me primi jer „nisu opremljeni“ a tu imam zakazan carski porodjaj posto sam visokorizicna trudnica. Jednostavno su me „oduvali“ telefonom.

– privatne klinike takodje ne smeju da me prime. Znaci – ne mozes ni da platis da resis problem 😕

-infektivna klinika ne prima ljude jer vodi racuna da broj ne prodje preko 200-300 zbog medija. Inace, dobila sam info da je na hiljade zarazeno i na kucnom lecenju. Prime samo ove najozbiljnije bolesnike. A i bolje da trudna tamo ne idem….(to je privatni savet stručne osobe iz prve ruke koji ću poslušati.)

– da bi se testirali i dobili na vreme rezultate – nije dovoljno da budete u mojoj situaciji, trudni do zuba. Mora da se pripreti medijima direktno Torlaku – i onda rezultat bude za 3 dana. Da ste Ceca ili mali Arkan, dobili biste za 2h naravno. Postoji i brzi test – ali je upitna njegova preciznost. Najbolje je uraditi bris tj CRP.

– ah da, Ministarstvo naprasno „zabranilo“ testiranje u privatnim laboratorijama (izvor: BeoMedica). Hm, što li je tako…

– finalno – ni jedno porodiliste zvanicno vise nije covid19 porodiliste. Jer pobogu „nema vise epidemije“, ne treba nam.

Znaci, ako se poradjate uskoro i pritom imate koronu, najbolje je da samo sterilisete makaze kuci i na youtube-u pogledate tutorial oko porodjaja sa suprugom. 🙂

Šalu na stranu, nepopravljiv sam optimista i verujem da ce ovo da se razmrsi sve.

Ostaću kući i izlečiću se sama, ne sumnjam u to…. ali priznacete – cela ova situacija jako smrdi. A mi kao ovce, pustamo da nas „voze na klanje“ do sledeceg karantina, bez zdravstvenog sistema koji moze to da izdrzi, izmanipulisanog do ludila od strane ekipe na vlasti.

Jer im se može… brinu sa „našu decu“ i tako to…

To me jako ljuti! Brinem se, zašto ova ljutnja nije masovna i šta su nam to uradili sa mozgom – pa smo postali tako letargični. 😞

Dodatni info 17. jun

dobila sam info od Doma Zdravlja da se kontakti, ukućani više ne testiraju 😂 Znači neko živi sa mnom i ide na posao, ili vrtić i to je sasvim Ok. BTw, moj suprug je malopre dobio povišenu temperaturu i iste simptome kao ja. Veselo….

19. jun

Dragi moji,

Želim da Vas obavestim da sam od sinoć smeštena u Višegradsku, i najverovatnije ću biti tu do porođaja 👍👍🍀🍀🙂🙂

Uradjeni su mi svi mogući testovi – i obe smo dobro ❤️. Beba raste, a ja ozdravljam polako. Jos bar 2 nedelje – pa da se upoznamo nas dve.

Hvala Vam na ogromnoj podršci. Bez nje, vrlo izvesno – ne bih bila ovde i imala najbolji moguću negu. Sedela bih kući u neizvesnosti.

Iskreno, okružena sam ovde prijatnim ljudima koji daju sve od sebe da zaštite mene, sebe i druge trudnice od virusa, a sa ovako nepredvidivim načinom prenošenja, to uopšte nije lak zadatak ❤️ Hvala im! 👩🏼‍⚕️🧑🏻‍⚕️🩺🩹🔬💉👩🏻‍⚕️❤️🌺

Videla sam malopre na netu zvanicno obaveštenje za prijem trudnica u SVE bolnice.

Hmmmm 🤨🤨🤨 Želela bih da budem srećna i mislim kako sam nečemu doprinela juče, ali nešto mi ne da mira i skeptična sam još uvek.

„Svaka bolnica ima poseban izolovan deo“… zvuči super i drago mi je zaista.

Eto prilike za novinare da posete i provere kapacitete tih odeljenja, jer sam sigurna da nas ocekuje jos jedan pandemijski haos ( koji je već krenuo bez obzira na zvanicne brojke)

Odoh sad da odmorim i skupim snage za novo poglavlje koje me čeka sa beba curicom. Od braunila u venama obe ruke ne mogu da kuckam, a grlo me steglo jako pa nisam ni za priču. Da znate što ne postižem da se javim i odgovorim. ❤️

Sad je ostalo jos da suprug Uroš ozdravi, da ga neko pogleda… jer on uopšte nije lagano prošao ( simptomi su mu mnogo gori nego meni, i traju…) a opet muke sa birokratijom. #držiseUrke ❤️🍀

Držite nam fige ❤️

19. jun – dodatak

P.S. Una, carica, je negativna na Covid 💪💪😀

Priče srpskih mama izvređanih, šikaniranih i poniženih u porodilištima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

463 Shares
463 Shares
Share via
Copy link